Home / archiefcentraal / archieven dalfser kerken naar hco

archieven dalfser kerken naar hco

In 2013 wordt herdacht dat Nederland 200 jaar een koninkrijk is. Nog ouder zijn de archiefstukken waar een zestal Dalfser vrijwilligers de laatste jaren mee bezig is geweest. Over de Beeldenstorm in Dalfsen (1580) zijn helaas geen documenten bekend. Jammer. Maar wel van een eeuw later. Vanaf 1681 functioneerde er een kerkenraad. Het is vanaf dat moment dat er acta-boeken bewaard zijn gebleven. Dus een respectabele periode, van ruim 330 jaar. De archieven zijn nu in veiligheid gebracht in het Historisch Centrum in Zwolle.

Op vrijdag 1 maart a.s. zal de officiële/feestelijke ondertekening plaatsvinden van de ‘Overeenkomst van inbewaargeving’ van de archieven van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk aan het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle.

De twee kerken bestaan niet meer, want ze zijn een paar jaar geleden gefuseerd tot Protestantse Gemeente Dalfsen. De archieven zijn nu veilig opgeborgen, maar blijven wel toegankelijk voor historisch onderzoek. Het betreft het archief van de Hervormde Gemeente over de jaren 1681 tot 2003 en van de Gereformeerde Kerk over de jaren 1945 tot 2003.

Een zestal vrijwilligers heeft werkelijk monnikenwerk verricht. Ze zijn jaren bezig geweest om verslagen, kerkbladen, notulen, enz. uit te zoeken, te ordenen en te beschrijven. Want een systematische inventarisatie en een eenduidige index zijn belangrijk om een archief bruikbaar te maken. Zonder nauwkeurige inhoudsopgave wordt het raadplegen van een archief het welbekende zoeken van een speld in de hooiberg.

Handtekeningen worden gezet door de directeur van het HCO de heer Bert de Vries en door de voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Dalfsen de heer Frits Prins. De zes vrijwilligers, die in het zonnetje worden gezet zijn de heren Sjoerd Dijkstra, Pim Hovenga, Harm Noordhof, Herman Nijeboer, Klaas Schaap en Jan Wijnberger.

De bekende Overijsselse historicus/journalist Ewout van der Horst zal op interactieve wijze deze ‘amateurarchivarissen’ aan het woord laten komen. Wat voor opvallende of merkwaardige zaken zijn aan het licht gekomen? Valt er lering te trekken uit de archieven? Het mag dan saai lijken, dat gewroet in het verleden en het ordenen van archieven, aangetoond zal worden dat dit absoluut niet het geval is.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Protestantse Gemeente is beschreven in het boek Uit en tot elkaar, geschiedenis van twee kerken in Dalfsen. De auteurs van dit historisch werk die intensief hebben samengewerkt met de archivarissen, zijn op 11 november 2011 al in het zonnetje gezet. Nu is de beurt aan de bovengenoemde zes vrijwilligers.

De Protestantse Gemeente te Dalfsen is een actieve geloofsgemeenschap van een kleine 3.800 leden. In het dorp beschikt men over de monumentale kerk, tussen 1050 en 1100 als Romaanse kerk gewijd aan St. Cyriacus. In Oudleusen is een klein intiem kerkgebouw, dat zestig jaar oud is.

In het Kerkelijk Centrum De Overkant aan het Kerkplein in Dalfsen ontmoet jong en oud elkaar, en zeker niet alleen de kerkmensen. Want ook de damclub heeft er zijn thuisbasis, er vinden toneeluitvoeringen plaats en lezingen van de Historische Kring en de Postzegelclub houdt er de ruilbeurzen. Er is vrijwel elke dag een activiteit van de kerk. Op donderdagochtend kan iedereen even binnenlopen en in De Huiskamer een kopje koffie drinken.

De Protestantse Gemeente in Dalfsen heeft twee predikanten in fulltime dienst, een parttime pastoraal medewerker, een emeritus predikant die parttime bijstand in het pastoraat verleent, een parttime jongerenwerker en enkele dienstverlenende medewerkers. Maar de kerk is vooral afhankelijk van vrijwilligerswerk, zoals ook weer blijkt uit het opschonen van de archieven. De Protestantse Gemeente is de grootste vrijwilligersorganisatie in Dalfsen.

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.