Home / archiefcentraal / alle jeugdzorg onder een dak bij gemeente

alle jeugdzorg onder een dak bij gemeente

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) moet daarbij een spilfunctie krijgen. Dit centrum is een paar jaar geleden in het leven geroepen door toenmalig minister van Jeugd en Gezin, André Rouvoet (ChristenUnie). Het moet een poort zijn naar diverse vormen van jeugdzorg. Van Dorssen: “Wat het CJG zelf kan doen, dat doet het ook. Daarnaast moet het ook de spil zijn voor goede begeleiding naar de juiste specialistische zorg. Dan pas kan bijvoorbeeld Bureau Jeugdzorg in beeld komen. Op die manier wordt de rol van het CJG als de sleutel naar de juiste zorg nog belangrijker.”

Verantwoordelijkheid

Thomas Rosdorff is ketenregisseur voor het CJG bij de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Hij legt uit hoe die sleutelpositie in de praktijk vorm krijgt. “Wij doen dat door de mensen nadrukkelijk bij de hulpvraag te betrekken. Het is niet zo dat mensen langs kunnen komen en zeggen: ‘Ik weet niet meer wat ik ermee aan moet. Doen jullie het maar.’ Want zo werkt het niet. We willen dat ouders zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen. Maar mensen moeten er nog wel heel erg aan wennen dat ze zelf ook bevraagd en verantwoordelijk gesteld worden.”

CJG-ers en andere plaatselijke hulpverleners moeten de onderlinge lijnen kort houden. “Daarom komen ze regelmatig bij elkaar voor overleg,” zegt Rosdorff. “Er zijn meerdere hulpverleners met een eigen deskundigheid bij een cliënt betrokken, waardoor je tot een gezamenlijke plan van aanpak komt. Zo kun je zorg beter afstemmen. Daarmee voorkomen we ook een overdaad aan bureaucratie.”

Rosdorff vindt het van belang om te focussen op de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden. “Feit is dat het met 85 procent van de jongeren gewoon goed gaat. Door 10 procent wordt eenmalig een beroep gedaan op de jeugdzorg en slechts 5 procent heeft het echt moeilijk. We moeten vooral investeren in die 10 procent, dan gaat het met die andere 5 procent vanzelf beter. In de zin van voorkomen is beter dan genezen.“

Resultaat?

De vraag is of de werkwijze van het CJG in de praktijk ook oplevert wat men wil. Manuela Vivie is vanuit het maatschappelijk werk bij het CJG terecht gekomen. Zij is buitengewoon tevreden. “Ze nemen je heel serieus, zowel het kind als de ouder.” Aanleiding voor haar hulpvraag was een diagnose bij haarzelf, die ze niet verder met naam en toenaam wil benoemen. Daardoor kwam ze ook met vragen te zitten over haar kind. Daarom krijgt zij nu hulp bij de opvoeding en begeleiding voor zichzelf. Zij herkent zich absoluut niet in de veelgehoorde klacht over de bureaucratie in de zorg. “Welnee, bij het CJG zijn ze juist heel praktisch ingesteld en stellen ze zich absoluut niet zakelijk op naar de mensen toe.”

Vivie vertelt verder: “Ik heb een groep zorgverleners om me heen. Wekelijks komt er thuis iemand langs om te kijken wat er nodig is. Ze kijken echt mee met de opvoeding. Bij het doorspreken is het altijd tweerichtingsverkeer en alles wordt ook nog eens geëvalueerd met andere hulpverleners.” Van een beperkte bereikbaarheid van de zorg merkt zij niks. “Ik spreek maar gewoon vanuit mijn eigen ervaring en dat is dat ze er altijd voor me zijn. Bij welke vraag dan ook zijn ze altijd betrokken en bereikbaar.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.