ahne halve marathon is goed voor ommen

Hoewel burgemeester Marc-Jan Ahne momenteel voornamelijk in het donker hardloopt (“Zodat niet teveel mensen mij zien, ik ben net weer begonnen met trainen”), loopt hij op 6 april bij de Volvo Furness Halve Marathon in Ommen waarschijnlijk de vijf kilometer. Daarna lost hij startschot voor de halve marathon. “Ik ben nog te kort weer in training om de halve marathon verantwoord te kunnen lopen. Die vijf moet ik wel kunnen lopen, en dan genoeg bijgekomen zijn om fris bij de halve marathon te staan.”

“De halve marathon is goed voor Ommen”, vindt Ahne. “Er zijn veel deelnemers, en ik hoop op veel publiek. Omdat we een toeristische gemeente zijn, moeten we het ook hebben van mensen die van buitenaf naar Ommen komen. Zo’n evenement trekt ook mensen verder uit de regio, en draagt daar dus aan bij. En het is ook nog in de eerste week van het toeristenseizoen.” En dan niet te vergeten het sportieve karakter van het evenement: “Het stimuleert sporten in een groene omgeving, en dat is belangrijk voor een gezond leven.”

“Hardlopen is een ideale sport voor bestuurders”, vervolgt Ahne. “Het is een manier van sporten die niet tijd- of plaatsafhankelijk is. Het is goed en motiverend om in een loopgroep te lopen, dat heb ik ook een tijd gedaan om de basis te leggen. Maar met mijn werk kan ik niet een vaste avond vastleggen. Als je een schema loopt, dan moet je ook op vaste dagen sporten, maar dat kan ’s ochtends, tussen regulier werk en avondvergaderingen in of ’s avonds later. Ik loop twee, drie keer in de week, maar dat valt ook wel een keertje uit. De flexibiliteit is fijn.”

Ahne wil binnenkort richting de Lemelerberg en de Sahara gaan voor zijn trainingen. “Maar ik kan ook genieten van lopen door de bebouwde kom, zodat ik kan zien wat er leeft. We hebben prachtige natuurgebieden, maar dat is ook weer heel standaard. Het is heel leuk om door je eigen stad te lopen.” Zo liep hij in zijn tijd in Deventer vaak politiek actuele routes. “Als je langs projecten loopt, zie je weer andere dingen dan wanneer je op de fiets of met de auto gaat. Zo kun je het nuttige met het aangename combineren.”

Omdat Ahne eerder al wel halve marathons heeft gelopen, heeft hij nog wel een goede tip voor de lopers: “Ga vooral genieten. Loop je voor het eerst, dan is je tijd niet zo belangrijk. Belangrijker is om plezier te houden in het lopen. Als je een hele tijd intensief hebt getraind voor de marathon, moet je er ook van genieten. Helemaal in zo’n fantastisch mooie omgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.