varsen en de vecht voor altijd verbonden

Het is alweer 50 jaar geleden dat Reinier Paping (een echte Ommenaar) de Elfstedentocht won. Vroeger werd er ook in Varsen uitgebreid geschaatst. Ondergelopen weilanden en de prachtige Vechtarm zorgden hier voor veel winters vermaak. Zelfs de grachten van het vroegere Kasteel de Arendshorst werden wellicht gebruikt door de bewoners van V

arsen. Voorzitter Bert Olthuis ziet deze winterse taferelen al voor zich en droomt over een Varsense koek en zopie. Deze ‘echte’ winters worden helaas niet vaak meer geëvenaard, gelukkig kunnen we ook in de andere seizoenen genieten van de omgeving. Als buurtschap blijf je erg betrokken bij je omgeving. De Vecht is dan ook een belangrijk onderdeel van Varsen.

Deze rivier die zijn oorsprong vindt in Darveld slingert door het landelijke Varsen en heeft daarmee veel invloed op onze buurtschap. In deze winterse kou kan Varsen ook uitkijken naar een mooie zomer, waarin er lekker gezwommen en gevaren kan worden in de Vecht. Naast deze plezierige taferelen zorgt de Vecht ook wel eens voor overlast. Het najaar van 1998 staat dan ook nog bij iedereen op het netvlies. De Vecht trad uit haar oevers en verstoorde hiermee het dagelijks leven van een aantal bewoners uit Varsen. Door de brandweer geplaatste zandzakken hielden het water in bedwang, maar toch moesten enkele bewoners de huisraad in veiligheid brengen. Een klein bootje moest oplossing bieden voor deze bewoners om in contact te blijven met de bewoonde wereld. TV Oost en RTL hadden dit ook vernomen en Varsen en de Vecht haalden hiermee de media.

Naast deze landelijke bekendheid krijgt Varsen ook veel aandacht van alle Ommenaren en de vele vakantiegangers. Varsen is geliefd om door te fietsen en te wandelen, dat is wel gebleken bij het openstellen van het nieuwe fietspad. Om te benadrukken dat Varsen en de Vecht een prachtige omgeving zijn, zal het nieuwe fietspad uitgebreid worden met een rondje om het archeologische monument. Deze is te vinden op de voormalige camping van de Larinksmars. Wellicht dat dit in 2013 gerealiseerd gaat worden. Maar als buurtschap blijf je altijd dromen. We hopen dan ook dat er in de toekomst misschien wel een Varsense brink gerealiseerd kan worden. Een middelpunt in de buurtschap om ons als Varsenaren nog meer verbonden met elkaar te voelen.

Plaatselijk Belang Varsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.