uit het gemeentehuis ontgroening

Het woord ontgroening kan verschillende beelden oproepen. De sneeuw die er momenteel ligt geeft er in de meest letterlijke zin betekenis aan, maar daar wil ik het niet over hebben. Evenmin wil ik het hebben over mijn ontgroeningservaringen als soldaat, student of padvinder. Die ervaring heb ik namelijk niet.

Waar ik echter wel op doel is de afname van het aandeel jongeren in de bevolking als gevolg van een afname van het geboortecijfer. Ook dat noemen wij namelijk ontgroening. In Dalfsen kunnen wij al enige tijd constateren dat de geboortecijfers dalende zijn. De 18 scholen voor het basisonderwijs zullen in de nabije toekomst uit moeten gaan van lagere leerlingenaantallen.

Aangezien de gemeente op dit moment verantwoordelijk is voor de nieuwbouw, vervanging, renovatie en groot onderhoud van scholen is het voor ons van belang om dergelijke ontwikkelingen op de voet te volgen. Wij willen natuurlijk niet gaan bouwen voor toekomstige leegstand.

Daarom stelden wij ons de vraag hoe de komende 10 jaren de leerlingenaantallen op basis van prognoses zich zullen ontwikkelen. Om hier enig zicht op te krijgen werden o.a. woningvoorraad, nieuwbouwplannen en bevolkingsontwikkeling meegewogen om tot een goede bepaling te komen. De uitkomst laat zien dat wij moeten uitgaan van een daling van ongeveer 20%.

Concreet betekent dit van 2954 leerlingen nu naar ongeveer 2350 straks over 10 jaar.

Dit getal is natuurlijk maar een schatting en per kern en per school mogelijk anders, maar dat wij uit kunnen gaan van een scherpe daling is helder.

In gesprekken met schoolbestuurders blijkt dat ook zij zich realiseren dat inspelen op toekomstige ontwikkelingen van levensbelang is. Scholen lijken te koersen op integrale kindcentra waar onderwijs en opvang onder 1 dak worden gebracht met een integrale bedrijfsvoering. Als gemeente zien wij ook een belangrijke rol weggelegd voor het Kulturhusconcept. Zodoende denken wij met elkaar nog beter aan te kunnen sluiten op de wensen van ouders en gestelde kwaliteitseisen van de (rijks)overheid.

Als gemeente willen wij de leefbaarheid binnen alle 5 dorpskernen hoog houden en daar horen levensvatbare scholen bij.

Komende jaren zal ook in overleg met schoolbesturen de vraag naar samenvoeging en/of sluiting in bepaalde gevallen op tafel moeten komen. Er zullen op tijd keuzes gemaakt moeten worden.

Als dat gebeurt zal het onderwijs ondanks de ontgroening haar gezonde kleur blijven behouden.

Maurits von Martels

Wethouder gemeente Dalfsen

m.vonmartels@dalfsen.nl

twitter: @mvonmartels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.