t schaatspunt als eerste open in de regio

Vrijwilligers van de ijsbaanvereniging zijn volop bezig met veegmachines en sneeuwschuivers, machinaal en met de hand, om de baan in optimale conditie te brengen en te houden. De bezoekers knikken goedkeurend naar alle goede zorgen voor het ijs, maar houden voortdurend in de gaten of het hek al open gaat.

En ja, dan is het zover. Het hek wordt opengegooid en de mevrouw aan de kassa kan meteen aan de bak. De één gaat naar binnen om de schaatsen onder te binden en vandaar naar het ijs te klunen, de ander laat zich meteen op het bankje aan de kant van de ijsbaan vallen. De schaatsen onder en hup, daar gaat ‘ie. De muts ver over de oren getrokken, want kou, daar kun je je tegen aankleden. En hoe snel deze schaatser ook de baan op was, hij is al gauw niet de enige meer.

Joey van Rhee legt uit waarom hij het zo geweldig vindt: “De kunstijsbaan haalt het niet bij zoiets als dit. Dit heeft meteen een sfeertje. Je bent sportief bezig, maar ook alles bij elkaar, de mensen die lekker schaatsen en anderen die de baan netjes houden, muziekje erbij. Prachtig. En dan moet je ’s avonds eens komen. De lichten gaan er dan bij aan en de sfeer wordt alleen nog maar beter. Eigenlijk ben ik wielrenner maar dat gaat heel goed samen met schaatsen.” Zonder enige aarzeling stuift hij de baan op.

Jan Kleinlugtebeld is één van de vrijwilligers van de ijsbaanvereniging. “Vanaf het begin, en dus al 32 jaar.” Een tevreden en haast trotse blik volgt. “Dit is zo mooi om te doen. Je doet iets voor de gemeenschap, voor iedereen, van jong tot oud. En niet alleen voor mensen uit Lemelerveld, maar ze komen uit de hele regio.” En alsof dat onderstreept moet worden, meldt zich op dat moment een fanatiekeling uit Zwolle zich bij de kassa.

Kleinlugtebeld vertelt dat ze de afgelopen twee dagen flink bezig zijn geweest om de baan vandaag open te krijgen. “Er lag acht centimeter sneeuw, dus dat moest weg. Anders vriest het niet goed door. Met een tractor trekken we dan iets in een punt over het ijs om het in banen te verdelen. Op die verschillende banen kan het tussen de schillende sneeuwranden goed doorvriezen. En later gaat alle sneeuw aan de kant. Met

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.