stegeren zet zich schrap tegen windmolens

Overijssel heeft het gebied tussen Ommen en Dedemsvaart aangemerkt als ‘kansrijk zoekgebied voor windenergie’. De bedoeling is dat er in totaal negen windmolens op de grens van de gemeentes Ommen en Hardenberg verrijzen. De gemeenteraad van Ommen heeft zich al unaniem tegen de plaatsing uitgesproken, in Hardenberg wordt binnenkort over het plan gestemd. Bewoners nodigden daarom politici, deskundigen en betrokkenen uit Hardenberg en Ommen uit om in gesprek te gaan en te luisteren naar de bezwaren. De keuken van de familie Ribberink deed daarom voor even dienst als raadhuis.

Provinciale Statenlid Pieter Schippers van de VVD begon met een verhandeling over het economische rendement van windmolens. Dat leverde al geen rooskleurig beeld van de rijzige stalen reuzen op. De verhalen van de omwonenden over de gevolgen die de windmolens voor henzelf zullen hebben, stemden echter helemaal treurig. “Er wordt domweg tegen ons gezegd: ‘u heeft pech dat u hier woont’,” zegt één van de initiatiefnemers Esther Lukkien. “Daar word ik echt heel boos van. Dit heeft niets met democratie te maken. Het is een prestigeproject dat over de rug van de bewoners en in de achtertuin van Ommen wordt uitgevoerd.”

Lukkien wijst bijvoorbeeld op het constante geluid van de molens, de slagschaduw en de mogelijke gezondheidsrisico’s. Van dat laatste aspect heeft een van de bewoners een voorbeeld. “Onze zoon is hoogsensitief en kan niet tegen constante geluiden. Als de molens er komen, zullen wij simpelweg moeten verhuizen. Dat raakt mij echt heel diep.”

Daarnaast zou de plaatsing van de windmolens grote economische consequenties hebben voor de mensen in Stegeren. “Wij hebben een paardenbedrijf,” vertelt Anja Ribberink. “Die windmolens hebben een slechte invloed op paarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze moeilijker drachtig worden. Ook kan het ons klanten voor de paardrijlessen kosten. Het windmolenplan levert zodoende een boel onzekerheid op, terwijl wij wel verder willen en moeten investeren in ons bedrijf.” Ook Lukkien heeft een bedrijfseconomisch voorbeeld: “Wij hebben twee prachtig gastenverblijven. Die kunnen we wel sluiten wanneer de windmolens er staan, want dan wil er niemand meer verblijven. Ook daalt de waarde van de huizen fors, terwijl dat voor veel mensen hier hun pensioenvoorziening is.”

Begrijp ze niet verkeerd, de inwoners van Stegeren zijn niet tegen duurzame energie. “Integendeel,” zegt Lukkien. “Er is heel veel draagvlak voor groene energie. En daar wordt ook al flink in geïnvesteerd. Ons huis en beide gastenverblijven zijn bijvoorbeeld energieneutraal. Wij wekken 100% onze eigen energie op. Maar dit voorgenomen windturbinepark is niet duurzaam, want het gaat enorm ten koste van de mensen die hier wonen en het kost enorm veel subsidie. Er zijn heel veel betere alternatieven voor duurzame energie.”

Wat er nu gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. De raad van Hardenberg zal binnenkort een oordeel vellen. De provincie heeft echter het laatste woord en kan de besluiten van de gemeentes eventueel ‘overrulen’. In het provinciale coalitieakkoord is afgesproken om terughoudend te zijn met het plaatsen van windmolens en ook moet er ter plaatse ‘voldoende draagvlak’ zijn. Dat laatste is er in Stegeren in ieder geval niet. “Het gaat om een beslissing die ons hele bestaan raakt,” besluit Lukkien. “De prijs die wij moeten betalen voor zo’n prestigeproject is domweg veel te hoog. Dit is niet te compenseren!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.