statenlid rendement windmolens erg laag

Het rendement van windmolens van zwaar tegen. Dat stelt Pieter Schippers, die namens de VVD in Provinciale Staten van Overijssel zit. Hij baseert zich op cijfers van het CBS en een wetenschappelijk rapport van natuurkundige Kees le Pair. “Een gemiddelde windmolen in Nederland behaalt slechts 23 procent van het maximale rendement. Maar neem je alle effecten mee, dan daalt dat zelfs naar zo’n acht procent.” Schippers was zaterdagochtend in Stegeren, waar bewoners, politici, deskundigen en andere betrokkenen discussieerden over het plan om windmolens in Stegeren te plaatsen.

Schippers legt uit: “Het maximale rendement van een windmolen wordt gehaald wanneer die molen het hele jaar, dus 365 dagen, 24 uur per dag, op volle kracht draait. Dat gebeurt natuurlijk niet en uit officiële cijfers is gebleken dat alle windmolens in Nederland gemiddeld slechts 23 procent van het maximale vermogen aan het elektriciteitsnet leveren.”

Daarmee is echter nog niet alles gezegd. “Dat is het microverhaal, maar in het macroverhaal worden meer effecten meegenomen. Het is namelijk zo dat er ondanks de plaatsing van al die windmolens nog geen enkele fossiele energiecentrale gesloten is. De vaste lasten van al die kolen- en gascentrales blijven dus gewoon bestaan. Daarnaast moeten die centrales steeds aan- en uitgeschakeld worden wanneer het harder of minder hard waait en de windmolens dus wel of niet genoeg stroom aan het net leveren. Dat proces zorgt voor inefficiëntie, waardoor het rendement van de windmolens gemiddeld zakt naar acht procent. Neem je dan nog eens alle kosten van de exploitatie en de oprichting van de molens mee, dan zakt het totale rendement nog verder.”

Schippers concludeert: “Maatschappelijk leveren windmolens dus een enorme verliespost op, waar nauwelijks voordeel tegenover staat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.