meer illegale fokkers na uitspraak rechter

Everhard Willemsen van boxerkennel Van ’t Varsenerhof begon 25 jaar geleden vanuit zijn hobby met het fokken van boxers. Inmiddels is hij het vanwege zijn gezondheid aan het afbouwen, maar hij twijfelt of hij er nu nog wel mee verder wil. Door een uitspraak van een rechter kunnen hondenbezitters met een erfelijk zieke hond de fokker voortaan aansprakelijk stellen. Volgens de stichting Dier en Recht legt dit ‘een bom’ onder het fokken van rashonden. Willemsen verwoordt het zo: “Ik weet niet of ik nog wel een nestje wil.”

Een Rotterdamse vrouw krijgt volgens de rechter 6000 euro van de fokker: medische kosten plus smartengeld. Zij kocht een Ierse setter, zonder te weten dat epilepsie bij dit ras veel voorkomt. De fokker had dat niet verteld. “Epilepsie komt ook voor bij boxers”, vertelt Willemsen. “Wij hebben dat niet in ons ras, maar dat is wel afkloppen. Ook is van boxers bekend dat de heupen aan de zwakke kant zijn.” Volgens hem zit hier ook een verantwoordelijkheid van de koper. “Er is genoeg te lezen en informatie te vinden op bijvoorbeeld het internet. En in dit geval had de vrouw al meer van deze honden, dus zij moest het wel weten.”

Willemsen vindt het belachelijk om de fokker aansprakelijk te stellen. “Een pup kan kerngezond lijken, en later toch ziek blijken te zijn. Dat is nou eenmaal zo, zo gaat het ook met mensen. Ik garandeer klanten altijd dat als zich binnen één jaar een erfelijke kwestie voordoet, dat de kosten, tot aan de aanschafprijs, voor mij zijn. Maar stel dat je nog vijf jaar aansprakelijk bent, dan mag een hond voor dat risico wel 10.000 euro kosten. Dan is fokken gewoon niet meer haalbaar. Als er tijdens de hoogtijdagen van mijn bedrijf wat was gebeurd, dan had het me de kop kunnen kosten met deze regels.”

“Als ik het kon, zou ik graag willen voorkomen dat fokkers aansprakelijk blijven.” En daarbij gaat het Willemsen niet alleen om de fokkers zelf, maar vooral ook om de honden. “Dan komen er steeds meer illegale fokkers, die buiten de regels om gaan. Dan wordt er ook niet meer goed geregistreerd, wordt er verkeerd gefokt en zullen er veel meer afwijkingen en ziektes voorkomen.”

Overigens vindt Willemsen het geen probleem als de Raad van Toezicht wat strenger zou worden. “Maar dan moeten ze wel écht controleren. Nu kondigen ze aan wanneer ze komen controleren. Ze moeten eigenlijk gewoon op de stoep staan, zodat fokkers niets kunnen verdoezelen. Als ze nalatig zijn, moet dat afgestraft worden.” Zo kent hij het verhaal van een fokker die de deur niet open deed toen zijn pups gechipt en gecontroleerd zouden worden. “Bleek dat de pups al veel te jong bij hun moeder waren weggehaald, en dat nog niet alle eigenaren op tijd terug waren gekomen om hun pup te laten chippen.”

Boxers

“Als klein kind hielp ik de boeren in de buurt met het drijven van de koeien naar Ommen. Even voor Ommen woonde een oude mevrouw met drie vrijgezelle zonen. Zij hadden koeien, schapen, een berg konijnen, maar ook twee schitterende boxers. De dieren waren erg goed verzorgd; al wat daar dier was, blonk. De oude vrouw zat altijd met haar voeten op een stoof en een deken om haar heen. De hond bracht dan haar pups bij de oude vrouw op schoot. Die leefde daar van op. Dat heeft zo veel indruk op me gemaakt. Nu nog: ook al heb ik er zelf zoveel gehad, als ik een boxer zie lopen, dan stop ik even. Hun houding, hun lijn, ze zijn zo prachtig, daar krijg ik kippenvel van.

Ik heb sindsdien een voorliefde voor boxers gehad, en toen ik werd afgekeurd, gingen mijn vrouw en ik op zoek naar een plekje waar we de honden konden houden. In de hoogtijdagen had ik zeventien honden, waarvan ik met zes fokte. Elk jaar hadden we zes nestjes. Daaruit is ook ons pension ontstaan. Nu heb ik nog maar een paar honden, hebben we af en toe een nestje en help ik nog bij bevallingen van hobbynestjes van anderen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.