heleen bosma dichter bij overijssel

Dichter Heleen Bosma uit Deventer is benoemd tot Dichter bij Overijssel 2013-2014. Zij neemt de pen over van Dick Schlüter, de tweede provinciedichter in Overijssel. Bosma gaat in opdracht van de provincie Overijssel tenminste zes gedichten per jaar schrijven.

De nieuwe Dichter bij Overijssel is maandag door gedeputeerde Hester Maij bekend gemaakt tijdens het Feest van de Poëzie in het provinciehuis in Zwolle. Onder belangstelling van familie, vrienden, pers en andere belangstellenden met een passie voor poëzie, streden vijf genomineerden om de eer. Uit het juryrapport: “Deze gedichten springen er qua poëzie bovenuit. Het zijn actuele gedichten, wat de jury zeer aanspreekt. Het is een mooie combinatie van de maatschappelijke/bestuurlijke kant van een onderwerp en een eigen betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Mooie opbouw, evenwichtig, moderne mens aan het woord. Verrassend en veel van het onderwerp gemaakt.”

Hester Maij: “Het is mooi dat we, na eerst een provinciedichter uit het midden van de provincie, een tweede uit het oosten, nu een dichter uit het westen van Overijssel hebben. Ik kijk uit naar het ongetwijfeld mooie werk van Heleen Bosma, waar straks alle inwoners van Overijssel van kunnen genieten.”

Heleen Bosma is neerlandica, dichteres en schrijfster. Zij publiceert kinderboeken en gedichten en boeken in opdracht voor personen, overheid en instellingen. In augustus 2009 werd zij gekozen tot Deventer Dichter. In 2011 heeft zij deze erefunctie afgerond en zijn de gedichten verschenen in de bundel Oostenwind. Gedichten nemen een steeds belangrijkere plek in in haar werk.

Dick Schlüter heeft gedurende twee jaar op creatieve wijze belangwekkende gebeurtenissen in de provincie Overijssel op poëtische wijze in beeld gebracht. In opdracht van de provincie schreef hij ruim twintig prachtige gedichten. Een aantal zijn samengebracht in de bundel . Schlüter was de opvolger van Koos Geerds. Hij was de eerste provinciedichter van Overijssel, tevens de eerste provinciedichter in Nederland.

De jury voor de selectie van de provinciedichter bestaat uit een vertegenwoordiger van de Vereniging Netwerk Overijsselse Bibliotheken, de Stichting Literaire Wandelingen Overijssel en gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel.

Naast Bosma was ook onder andere Deventenaar Benne Solinger in de race voor de titel. Hij deed mee als voormalig dorpsdichter van Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.