glasvezel op platteland de schouders er onder

Opinie – Burgemeester Marc-Jan Ahne uit Ommen wil met Dalfsen, Hardenberg, Zwartewaterland en Staphorst kijken of er een corporatie opgericht kan worden, die glasvezel voor de buitengebieden in deze gemeenten mogelijk maakt. De gedachte van Ahne: Als je dat met z’n allen doet, wordt het goedkoper.

Een logische stap van Ahne. Hoe meer buitengebied, hoe goedkoper de aansluiting per adres. En internet is ook op het platteland een must. Internet is net als gas, water en licht geworden. In Duitsland krijgt iemand zelfs smartengeld omdat de provider niet in staat was hem op internet aan te sluiten. De man had wel internet op zijn telefoon, maar dat was niet genoeg, vindt de rechter. Dat is vergelijkbaar met water bij de put halen of water uit de kraan krijgen. Uit de put halen, is niet meer van deze tijd. Dus heeft iedereen in het buitengebied leidingwater.

Maar waarom maakt Ahne de cirkel niet groter? Raalte en Olst-Wijhe zou hij er gerust bij kunnen vragen. In beide gemeenten zijn er wel eens ideeën opgeborreld glasvezel naar het buitengebied te trekken, maar het gaat versnipperd, niet sterk geregisseerd. In Raalte lijkt het bestuur ook niet bij machte samenwerkend grote projecten op te pakken, daar zijn de wethouders vooral bezig zich in te werken, voordat je het weet zijn ze weer weg en komen er vervangers. Hoewel Hiemstra zich het dossier snel eigen kan maken. In Deventer was hij de locoburgemeester die heel Deventer op internet kreeg, ook het buitengebied.

Ahne heeft vanuit Ommen goede argumenten: internet is een levensbehoefte geworden, bewoners van het platteland hebben het ook hard nodig, je moet die kosten met z’n allen ophoesten. Daar komen dan altijd klachten tegen, op het niveau van ‘je bent toch zelf op het platteland gaan wonen?’ Maar een boer heeft geen keus en in stad en dorp gebruiken ze zijn producten toch ook?

Toch is er ook een ‘maar’ aan het plan van Ahne. Als je het goedkoper wil maken door als gemeenten de handen in elkaar te slaan, waarom haken dan niet álle gemeenten aan zodat het provinciebreed gaat? En waarom sluiten alle provincies zich niet aan, zodat het landsbreed georganiseerd wordt? Of zijn onze bestuurders niet in staat dat te organiseren.

logo Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.