Home / archiefcentraal / glasvezel biedt kansen buitengebied

glasvezel biedt kansen buitengebied

Onder meer Ommen en Dalfsen maken zich sterk voor het buitengebied en de provincie investeert waarschijnlijk een flinke som geld. “Een grote schaal is belangrijk bij dit project.”

Burgemeester Marc-Jan Ahne, die het dossier glasvezel in zijn portefeuille heeft, praatte afgelopen week de gemeenteraad van Ommen bij over de ontwikkelingen. “We volgen de plannen van de provincie nauwlettend en spelen zelf ook een rol. Omdat het om forse investeringen gaat, denken we dat we het beste op grote schaal kunnen werken. Daarom willen we met Dalfsen, Hardenberg, Zwartewaterland en Staphorst kijken of we een corporatie op kunnen richten, die het snelle internet voor de buitengebieden in al deze gemeentes mogelijk maakt.”

In dorp- of stadskernen kost het aanleggen van een glasvezelnetwerk bedrijven als Reggefiber zo’n 1000 euro per aansluiting. Voornamelijk doordat er in de dunbevolkte plattelandsgebieden veel meer gegraven moet worden, kunnen de kosten daar oplopen tot 4000 euro per aansluiting. In die zogeheten ‘witte gebieden’, die voor marktpartijen dus niet interessant zijn, mogen overheden een helpende hand toesteken. Overijssel is daarom bezig met een plan om zo’n 60 miljoen euro in de aanleg van glasvezel in alle buitengebieden in de provincie te investeren. Vermoedelijk neemt Provinciale Staten hier in april een definitief besluit over. Dit geld zou dan gebruikt worden om de plannen van de samenwerkende gemeenten te ondersteunen.

Redelijke tarieven

Een grootschalige samenwerking is volgens Ahne belangrijk om de kosten te drukken en iedereen van dienst te kunnen zijn. “In sommige gebieden, zoals aan de noordkant van Ommen zou het graven relatief goedkoop kunnen gebeuren, omdat het daar erg open is. Ten zuiden van Ommen is er in het buitengebied echter weer veel bos, dus daar zou het duurder worden. Wanneer je de kosten allemaal optelt en deelt, kun je uiteindelijk tot een redelijk tarief komen. Ook krijg je dan geen discussie over wie er net wel en wie er net niet een aansluiting kunnen krijgen.”

Juist op het platteland is een snelle internetverbinding volgens Ahne van groot belang. “In het buitengebied van Ommen zijn zo’n 2.900 huishoudens. Nu is het zo dat de bewoners en ondernemers in het buitengebied ADSL-internet via de telefoonlijn krijgen. Wanneer je dan bijvoorbeeld op drie kilometer van de centrale zit is het internet heel erg traag. Een mobiele telefoon is dan nog tien keer zo snel. En dat terwijl er in het buitengebied veel ondernemers, waaronder boerenbedrijven zitten die bijvoorbeeld voor hun administratie, de aansturing van machines en contacten met toeleveranciers erg afhankelijk zijn van een snelle en stabiele internetverbinding.”

Daarnaast zijn volgens Ahne juist voor plattelandsbewoners allerlei toepassingen van snel internet te bedenken die het leven op het platteland aangenamer maken. “Denk bijvoorbeeld aan zorg en leren op afstand. Dat zijn zaken die de komende jaren een hoge vlucht gaan nemen. Nu zien we dat de leefbaarheid in het buitengebied afneemt, maar glasvezel biedt een enorme kans om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren.”

Ahne heeft zich in de negen maanden die hij nu in Ommen burgemeester is, al sterk geprofileerd als promotor van de komst van glasvezel. “Het is in mijn ogen een belangrijke ontwikkeling. Het past denk ik bij mijn functie als burgemeester om initiatieven op dit gebied te ondersteunen en op gang te brengen.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.