Home / archiefcentraal / geen inbraakgolf maar waakzaamheid geboden

geen inbraakgolf maar waakzaamheid geboden

‘Twee woninginbraken in Dalfsen.’ ‘Drie mannen gepakt voor inbraak Nieuwleusen.’ ‘Inbraak bij kantine Stokvisdennen.’ ‘Politie zoekt getuigen van inbraak.’ Zomaar wat koppen bij berichten op onze website van de laatste weken. Het lijkt of het inbraken bij woningen en bedrijven regent, maar is er ook daadwerkelijke sprake van een nieuwe inbraakgolf in het Vechtdal, of valt dat wel mee? “Elke inbraak is er één te veel, maar van een echte inbraakgolf in het Vechtdal is geen sprake”, zegt politiewoordvoerder Henk Kremer.

Een kleine speurtocht door het archief van de site www.vechtdalcentraal.nl levert alleen voor het afgelopen half jaar al tientallen berichten op over inbraken en pogingen tot inbraken. Toch valt het volgens Kremer relatief gezien wel mee. “Van een echte inbraakgolf spreken we wanneer er in korte tijd in een klein gebied heel veel inbraken plaatsvinden. Dat is nu niet het geval.” Momenteel is het volgens Kremer zelfs ‘relatief rustig’. “Het aantal inbraken fluctueert het hele jaar door. Soms gebeurt het inderdaad dat er een paar inbraken achter elkaar in één dorp zijn, zo was het in het Dalfsen aan het eind van het vorige jaar wat drukker, maar dan is er nog niet meteen sprake van een inbraakgolf. Een echt duidelijke piek is er niet.”

Dat het beeld ontstaat dat het aantal inbraken stijgt, kan volgens Kremer een simpele oorzaak hebben: de moderne media. Wijkagenten in Ommen en Dalfsen twitteren zich sinds enige tijd een slag in de rondte om over hun werkzaamheden te vertellen. Zeer regelmatig komen daarbij ook inbraken voorbij. “Dat versterkt misschien het beeld dat er nu meer ingebroken wordt dan vroeger, maar dat hoeft dus niet zo te zijn.”

Toch is elke inbraak er één te veel en Kremer onderschat de impact die een woninginbraak op de bewoners heeft niet. “Daarom is preventie erg belangrijk. De politie adviseert altijd om de drie ‘L-factoren’ in gedachten te houden: licht, lawaai en lang werk. Daar hebben inbrekers een hekel aan. Door veel licht worden ze sneller opgemerkt, op lawaai komen ze ook niet gauw af en door goede sloten hebben inbrekers langer werk en dat vinden ze natuurlijk ook niet prettig.” Volgens de woordvoerder is het van groot belang dat burgers de politie helpen. “We onderzoeken natuurlijk elke inbraak en proberen de daders te vinden, maar de pakkans is niet verschrikkelijk hoog. In de preventieve fase valt meer resultaat te boeken. Het is belangrijk dat mensen goed op hun woning, bedrijf of verenigingspand letten, maar ook dat ze verdachte zaken aan de politie melden. Het is een samenspel, de burgers zijn de oren en ogen van de politie.”

In Lemelerveld kunnen ze meepraten over inbrekers. Daar vond in december een bijzondere inbraak plaats, die pas vorige week werd ontdekt. De container waarin de spullen voor het jaarlijkse Sukerbietenfeest liggen opgeslagen bleek opengebroken en leeggeroofd. Onder meer een frituurpan met een dubbele bak, verlengsnoeren en het onderstel van een vaatwasser werden gestolen. “Het zijn spullen van de gemeenschap Lemelerveld”, zegt bestuurslid van de organisatie van de feestweek Hans Schoemaker. “Blijkbaar moeten anderen daar met de klauwen aan zitten. Erg balen. De spullen moeten opnieuw aangeschaft worden, maar de verzekering keert niets uit.” Schoemaker laat zich echter niet uit het veld slaan. “De feestweek gaat zeker door.”

Ook IJsclub De Stokvisdennen had onlangs te maken met ongenode gasten, maar daar leek het niet te gaan om professionele inbrekers. “De ruiten zijn ingeslagen, toen zijn ze naar binnen gekomen en hebben ze zich bezat met bier en de lampen voor de baanverlichting vernield”, vertelt voorzitter Freek Bongers van de ijsclub. “Ook is de geluidsinstallatie weggehaald. Erg vervelend en frustrerend. Ik hoop dat de politie ze nog te pakken krijgt.”

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.