eindevenement make the match bij nieuwe veste

Zou de meterhoge prullenbak van oude autobanden winnen of werd het de dovendeurbel? De uitslag van Make the Match bleef donderdagavond 17 januari tot het einde toe spannend voor de deelnemers: de eerstejaars vmbo’ers van De Nieuwe Veste in Hardenberg.

De 60 leerlingen hadden sinds september in de les fanatiek gewerkt aan ‘hun’ product voor Make the Match, een praktisch lesprogramma in wedstrijdvorm. De opdracht: bedenk in groepjes een product en werk dat uit. Dat kon een product zijn van hergebruikte materialen (categorie Recycle) of een hulpmiddel voor ouderen (categorie Zorg). Een echte vakjury van professionals uit de techniek koos tijdens het eindevenement op 17 januari voor beide categorieën het beste idee uit, het beste project en de aanmoedigingsprijs.

Maar eerst moesten de teams hun product presenteren: waarom hadden ze een verstelbare tandenborstel bedacht, een ventilatortje op zonne-energie of een schoudertas met een hengsel gemaakt van een binnenband? Voor een aantal teams was dat antwoord makkelijk: voor oma! Een verstelbare tandenborstel is bijvoorbeeld makkelijker vast te houden wanneer je reuma hebt. De vele supporters die waren meegekomen – ouders én opa’s en oma’s – waren onder de indruk van de resultaten. Ook de vakjury gaf een compliment aan alle teams: ze hadden goed werk geleverd en kregen allemaal een medaille. Ook docent Marco Welink; als dank voor zijn begeleiding.

De felbegeerde bekers gingen uiteindelijk naar:

Aanmoedigingsprijs:

Recycle Boys (Recycle) met ventilator-met-zonnepaneel

The A-TEAM (Zorg) met verstelbare tandenborstel

Beste idee:

Team DECIBEL (Recycle) met de prullenbak van autobanden

Het RESCUE team (Zorg) met het ramenwashulpje

Beste project:

Team YOLO (Recycle) met de schoudertas

Team GIRLzz (Zorg) met de pillenautomaat

Een enthousiaste moeder liet na afloop weten: “Dit is zeker voor herhaling vatbaar! En wat was onze zoon trots een beker mee naar huis te mogen nemen!”

De leerlingen ontdekten tijdens dit project of ze talent hebben voor techniek. Make the Match en De Nieuwe Veste waren wat dat betreft met recht een goede match: Make the Match laat leerlingen techniek ontdekken en De Nieuwe Veste staat voor het ontwikkelen van het talent van elke leerling. En wie weet is techniek wel hét talent!

Make the Match is een lesprogramma dat wordt aangeboden door TechniekTalent.nu, een platform van bedrijfsleven en onderwijs. Het project is bedoeld om jongeren en hun ouders te laten zien welke kanten je op kunt met techniek. Techniek is meer dan iets met je handen doen: bijvoorbeeld ook slimme producten bedenken en die ontwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.