drie winnaars voorleeswedstrijd dalfsen

Omdat dit jaar zeventien scholen uit de gemeente Dalfsen een schoolkampioen hadden aangemeld werden er drie voorleessessies op één middag (16 januari) gehouden in de Wiekelaar te Oudleusen. Op verzoek van de bibliotheek hadden de supporters van alle deelnemers een mascotte gemaakt. Prachtige en originele werkstukken waren erbij.

De kinderen hadden weer erg hun best gedaan. De voorlezers lazen op volgorde van namen in lottoballetjes die getrokken werden door de presentator van de middag Margot Boesenkool.

Alle dorpen uit de gemeente waren weer vertegenwoordigd.

Winnaar van de eerste sessie was Meike van Gelder. Zij las voor uit “Mees Kees, een pittig klasje” van Mirjam Oldenhave. Zij was een hele goede voorlezer in een sterke ronde. De uiteindelijke doorslag gaf het originele boek met de een goede fragmentkeuze.

Floor Vreeswijk was de winnares van de tweede ronde. Zij las voor uit “Groep 8 gaat nooit verloren” van Olga Rodriguez. Ze las rustig voor van begin tot het eind en nam de goede rustmomenten. De emotie werd goed over gebracht.

Winnaar van de derde sessie was Cameron Koggel. Zij las voor uit het boek “Leven van een loser” van Jeff Kinney. Hoewel de jury niet echt van dagboekachtige boeken gecharmeerd is als voorleesboek wist zij toch heel origineel enkele stukjes met elkaar te verbinden. Ze had een mooie stem en legde de intonaties goed.

De jury bestond uit Petra Willems, oud-onderwijzeres en teamleider van de bibliotheek in Staphorst. Zij was evenals vorig jaar de voorzitter. Daarnaast Hanny Kuiper voormalig hoofd van de bibliotheek in Raalte en ook vast jurylid. Gastjurylid was dit jaar Johan Keuterink, 2e jaars Pabostudent en voorleeskampioen van alles Pabo’s in Overijssel in 2012. Zij trokken zich in de pauze terug om te beraadslagen. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie en tempo, originaliteit van het boek. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk.

Na de pauze, waarin Gerlof Veldhuis weer van alles uit de kast haalde op de piano en waar ook nog een quiz werd gespeeld waar een boek te verdienen viel, werd het verlossende woord door de juryvoorzitter gesproken. Uit alle schoolkampioenen te kiezen is uiteraard niet altijd eenvoudig en soms komt het heel erg op details aan om uiteindelijk de winnaar te kiezen. Bovengenoemde kandidaten sprongen er net iets bovenuit.

De winnaars kregen een bos bloemen, boekenbon, een voorleestas en een oorkonde. Voor alle voorlezers was er nog een mooie “deelnemersoorkonde” en een mooie roos omdat de Voorleeskampioenschappen dit jaar 20 jaar bestaan.

Voor de supporters viel er ook wat te winnen. Er werd nl. ook bekeken welke school de mooiste en origineelste mascotte had gemaakt. Bij de eerste sessie was dat de mascotte van het supporters van de Uitleg. Bij de tweede sessie werd het de mascotte van de supporters van de Heideparkschool en de derde ronde wonnen de supporters van de Meele iets lekkers voor in de klas. De mascottes zijn vaak gerelateerd aan het gelezen boek.

De nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen i.s.m. Stichting CPNB en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.