de zoektocht naar politici is begonnen

De provinciale CDA startte vorige week de wervingsactie NieuweRaadsleden.nl. ‘Ja ik wil in de gemeenteraad! Klagen over politiek lucht op, actief meedoen lost op!’ zo valt te lezen op spandoeken die in alle gemeentes in de provincie zullen verschijnen. “Het probleem is niet dat er te weinig goede raadsleden zijn of dat we geen nieuwe kandidaten kunnen vinden,” zegt Roland Cornelissen, secretaris van het CDA Overijssel. “Maar het is wel belangrijk dat we continu op zoek blijven naar nieuw talent, zeker ook buiten ons eigen netwerk. De wervingsactie loopt deels via Twitter en Facebook en we hopen op die manier onze boodschap ook te verspreiden bij mensen die we normaal niet zo makkelijk bereiken.”

De VVD probeert op een andere manier aan nieuwe potentiële gemeenteraadsleden, steunfractieleden en betrokken partijleden te komen. Daar organiseren ze zelf een cursus gemeentepolitiek, waarin alle aspecten van gemeentelijke politiek en het raadslidmaatschap aan de orde komen. Deze cursus is een initiatief van fractievoorzitter Ben Nijboer van de VVD in de Raalter gemeenteraad en wordt nu ook uitgerold in het Vechtdal. “Het is voor iedereen toegankelijk, dus niet alleen voor mensen van onze eigen partij” zegt Ad Lagas van de Ommer VVD. “Maar we hopen er natuurlijk wel goede, talentvolle mensen aan over te houden. Bijvoorbeeld ook voor de steunfractie of voor verkiezingscampagnes.”

De cursus, die in maart begint en plaatsvindt bij Hotel Paping, bestaat uit verschillende thema-avonden. Zo komt burgemeester Ahne een keer vertellen over wat gemeentepolitiek inhoudt, een financieel specialist komt vertellen over gemeentelijk geld en een journalist komt langs om tips te geven over omgang met de media. Ondertussen is er aandacht voor debatteren, manieren om invloed uit te oefenen en er is ruimte om aan te sluiten bij zaken die momenteel in het Vechtdal spelen. Ter afsluiting gaan de deelnemers een dag op het Binnenhof op bezoek bij Kamerlid – en gemeenteraadslid – Malik Azmani. “Hoewel we nu al een aantal jonge talenten binnen onze partij hebben, hopen we mensen te vinden die graag politiek actief willen worden. Dan is het belangrijk dat ze goed voorbereid zijn. Met deze cursus willen we de politiek toegankelijk maken.”

Luisterend oor

Betrokkenheid bij de eigen leefomgeving is volgens CDA’er Cornelissen een eerste voorwaarde om het raadslidmaatschap goed te kunnen invullen. “Daarnaast is het belangrijk om een goed luisterend oor te hebben en open te staan voor wat er in de samenleving gebeurt. Je bent immers volksvertegenwoordiger. Verder is het handig wanneer je goed uit je woorden kunt komen en het partijstandpunt goed kunt uitdragen. Ten slotte is het tijdrovende bezigheid, dus je moet er wel voldoende tijd voor vrij willen en kunnen maken.” Valkuilen kent hij eveneens: “Als beginnend raadslid moet je niet alle stukken tot in detail willen lezen, want dan verzuip je erin.” Bang voor nieuwe electorale klappen is CDA’er Cornelissen niet. “We gaan ervoor om weer de grootste CDA-provincie van Nederland te worden. Binnen de afdelingen is veel enthousiasme. De afdelingen zullen wel eens laten zien waar we voor staan.”

Lagas noemt het belangrijk dat er ‘redelijke mensen met verstand van zaken’ in de gemeenteraad zitten. “Raadsleden beslissen over zware en belangrijke onderwerpen. Dan moeten ze wel weten waar ze over praten. Het is bijvoorbeeld goed om een ondernemer, of iemand met verstand van landbouw in de fractie te hebben. Daarnaast denk ik dat raadsleden de boer op moeten en onder de bevolking moeten luisteren wat er speelt.”

Cursus gemeentepolitiek

De cursus gemeentepolitiek van de VVD in Ommen begint in maart en vindt plaats in Hotel Paping. Er kunnen maximaal twintig mensen meedoen en er zijn nog plaatsen beschikbaar. Wanneer er meer belangstelling is, wordt mogelijk een tweede cursus georganiseerd. Volgens VVD’er Lagas is het wel de bedoeling dat deelnemers serieuze belangstelling hebben om politieke actief te worden als steunfractielid, gemeenteraadslid of partijlid. Belangstellenden kunnen contact opnemen met de VVD via www.vvvd-ommen.nl.

Raalter uitvinding

De cursus gemeentepolitiek is een uitvinding van de VVD in Raalte. De afdeling won zelfs een landelijke VVD-prijs met dit initiatief. De eerste editie vond vorig jaar plaats en komt er dit voorjaar een vervolg. Initiatiefnemer Ben Nijboer is gepast bescheiden over de complimenten en de interesse: “Het enige bijzondere is volgens mij dat dit er nog niet was… Er zijn al wel cursussen of bijeenkomsten voor mensen die al lid zijn van de VVD. We wilden daar een stap vóór gaan zitten. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot de VVD, maar zien ook dat ze het niet op alle punten met de VVD eens zijn. En dat is niet vreemd. Zelf ben ik het ook niet altijd eens met de landelijke lijn. Denk aan dat gedoe met die zorgpremie, waar gelukkig een streep doorgegaan is. Of het feit dat gemeenten zouden moeten samengaan tot een minimumomvang van honderdduizend inwoners. Slecht plan, volgens mij. Ik ben het daar volstrekt niet mee eens en zal daar ook dwars voor gaan liggen.”

“Door de cursus óók open te stellen voor mensen die geen lid zijn van een politieke partij, bied je deze mensen de gelegenheid om hun keuzes aan te scherpen. Vorig seizoen was de helft van de groep wel lid en de andere helft niet. Van de huidige groep was de meerderheid geen lid. Natuurlijk hopen we dat een aantal besluit lid te worden van de VVD. De eerste aanmelding al binnen, maar we leggen niemand enige druk op.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.