dalfsen zoekt betrokken burgers voor burgerpanel

Dalfsen wil graag weten hoe de inwoners denken over bepaalde zaken. Door middel van online enquêtes over uiteenlopende onderwerpen hoopt de gemeente ‘ideeën te toetsen en de burgers te betrekken bij discussies’. “Dat gebeurt in de breedste zin van het woord,” vertelt burgemeester Han Noten. “Het kan gaan om het gevoel dat men heeft bij pijnlijke bezuinigingsmaatregelen, maar ook om de Vecht, de Trefkoele of de Rechterensedijk.”

Noten neemt Zwolle als voorbeeld. In de provinciehoofdstad werd het burgerpanel in 2006 ingevoerd en stond het aantal deelnemers in 2010 al op 8.000. Elk lid krijgt ongeveer drie keer per jaar een mail van de gemeente met een link naar een online vragenlijst over een bepaald onderwerp. Zo mochten de Blauwvingers de afgelopen jaren bijvoorbeeld hun mening geven over het parkeren van fietsen in de binnenstad, de kinderopvang en het imago van de gemeenteraad.

Noten waarschuwt alvast voor de beperkingen van het burgerpanel. “Het is een aanvulling op en geen vervanging van de reguliere besluitvorming. Wel zullen we de antwoorden van het burgerpanel natuurlijk serieus meenemen in de besluitvormingsprocessen.” Niet alle deelnemers zullen bij elke vraag betrokken worden. Over onderwerpen die het niveau van een wijk niet overstijgen zullen bijvoorbeeld slechts de inwoners van de betreffende wijk om hun mening gevraagd worden.

De inwoners van Dalfsen ontvangen halverwege februari een brief waarin ze gevraagd worden om mee te doen. Met de unieke inlogcode in die brief kan iedereen vanaf 12 jaar zich aanmelden via de website www.dalfsen.nl/burgerpanel. Deze site is overigens nu nog in ontwikkeling. Meerdere personen uit een huishouden kunnen meedoen. Mensen die niet over een internetaansluiting beschikken, kunnen zich schriftelijk aanmelden en de enquêtes per post opgestuurd krijgen. Noten zet tot slot bewust hoog in: “Ik hoop dat we 2000 deelnemers krijgen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.