Home / archiefcentraal / dalfsen weer in actie voor oost europa

dalfsen weer in actie voor oost europa

De stichting DALFSEN helpt OOST-EUROPA houdt van 28 januari tot en met 3 februari de jaarlijkse hulpactie onder het motto “Help Oost-Europa”. Vooral in de Oosteuropese landen heeft de economische crisis zeer hard toegeslagen en deze is nog lang niet voorbij.

De vooruitgang, waar alle donateurs aan hebben bijgedragen, is teniet gedaan. Pas opgestarte fabrieken, gefinancieerd door vooral buitenlandse investeerders, zijn inmiddels weer gesloten. Men heeft in veel gevallen de productie teruggehaald naar het land van herkomst. De meeste Oosteuropeanen, werkzaam in de Spaanse en Italiaanse toeristenindustrie, zijn ontslagen wegens het teruglopen van het aantal toeristen; en ga zo maar door.

De minderbedeelden, vooral ouderen, die geen pensioen of een uitkering hebben, zijn de groootste slachtoffers de dupe worden. In de regio rond Dej heerst grote armoede en is de werkloosheid vele malen groter dan voor de crisis. De stichting DALFSEN helpt OOST-EUROPA vindt dat ze moet helpen, omdat de prijzen van de eerste levensbehoeften zelfs nog hoger zijn dan in Nederland en het besteedbaar inkomen vier maal minder is.

Naast het verstrekken van kleding en dekens wil de stichting voor de Pasen en de Kerst vooral deze mensen bijstaan door ze een extraatje te geven in de vorm van een voedselpakket. De afgelopen Kerst zijn in Oost-Europa 2000 pakketten uitgedeeld met daarin produkten als meel, pasta, suiker en rijst. Aangezien deze in Nederland ongeveer 30 procent goedkoper zijn dan in Roemenië wordt het voedsel dit jaar evenals voorgaande jaren in Nederland gekocht. In Roemenië zullen de pakketten door eigen contactpersonen en vrijwilligers samengesteld en uitgedeeld worden.

Om het voedsel en andere noodzakelijke producten te kunnen kopen zal in de actieperiode een bijdrage worden gevraagd in de vorm van geld of door het invullen van een éénmalige machtigingskaart. Ruim 300 vrijwilligers gaan hiervoor de komende week op pad in de “oude” gemeente Dalfsen. Mochten de vrijwilligers u niet thuis aantreffen, dan is het ook mogelijk een gift te storten op bankrekening 3128.97.219 onder vermelding “Help Oost-Europa”.

Evenals de afgelopen jaren zal ook het komend jaar de nadruk van de hulpverlening liggen op het humanitaire vlak door het verstrekken van voedsel, kleding, dekens en medicamenten. Ook wil de stichting structurele hulp bieden in de vorm van opleidingen en het verbeteren van de sociale omstandigheden voor de minderbedeelden.

Waar mogelijk zal hulp worden geboden aan (wees)kinderen, ouderen en gehandicapten, oftewel de achtergestelden in de Oosteuropese samenleving.

Iedere bijdrage groot of klein, helpt!

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.