Home / archiefcentraal / d66 praktisch en pragmatisch

d66 praktisch en pragmatisch

De bestuurlijke samenwerking van de gemeenten Ommen en Hardenberg was voor de Hardenbergse D66-leden Stella Hanssen en Mirjam Dijselhoff reden om het Ommer D66-bestuur eens te polsen of er ook binnen de politiek een vorm van samenwerking mogelijk was. Dat voorstel viel in vruchtbare aarde en niet alleen in Ommen. Ook leden in Dalfsen hadden hier wel oren naar. Het resultaat is een Vechtdalbreed D66-bestuur, dat verantwoordelijk is voor drie afzonderlijke gemeentefracties. “Het enthousiasme in de regio was overweldigend”, zegt voorzitter Willem van Wijngaarden. “Tijdens onze oprichtingsvergadering op 12-12-2012 was er veel belangstelling uit de drie gemeenten. We hoopten op een zestal kandidaten dat zich wilde inzetten voor het bestuur. Het werden er acht. We hebben nu echt een jonge club, voor een deel groot uit twintigers, dertigers en veertigers.”

Volgens de voorzitter is samenwerken noodzakelijk. Niet alleen tijdens de verkiezingscampagnes, maar ook in het maken van een goed beleid. “Dat geldt vooral op bestuurlijk niveau”, zegt hij. “We hebben hier in het Vechtdal in alle gemeenten te maken met dezelfde politieke opgaven en willen onze kennis en expertise delen. We gaan samen één basisprogramma maken op die vlakken, maar dat betekent zeker niet dat alle fracties hetzelfde zijn. Je hebt tenslotte wel drie verschillende gemeenten, dus iedere fractie zal er zijn eigen sausje over moeten gooien.”

Vraagstukken

Een punt waar de partij zich Vechtdalbreed hard voor wil maken is de WMO. “Daar gaan we veel aandacht aan besteden”, zegt secretaris Willem Boeke. “De WMO is een ingewikkeld vraagstuk, met name omdat deze in een stedelijke omgeving heel anders vorm gegeven moet worden dan in een landelijke omgeving. Hetzelfde geldt voor het windmolenvraagstuk. Door hierover samen na te denken kunnen we echt maatwerk bieden.” Dalfsenaar Hans de Graaf knikt instemmend. “In Dalfsen hebben we een statement naar buiten gebracht over vuilafvoer. Dat is daar echt een punt. Groenafvoer en glasvezel zijn binnen de bebouwde kom geregeld, maar niet in het buitengebied, terwijl een heel groot deel van onze inwoners buitenaf woont.” In Hardenberg zal de fractie zich juist bezighouden met de grondpolitiek. “We zijn te ambitieus geweest”, vindt Boeke. “Ik denk dat de in- en verkoop van gronden eens goed tegen het licht gehouden moet worden. We moeten kijken hoe we met het landelijk gebied omgaan en wat we kunnen doen met de oude bedrijventerreinen. Er moet een totaal nieuw beleid gevormd worden.”

Voor de Ommer fractie gaat er door de samenwerking ook organisatorisch het een en ander veranderen. Tot nu toe had de fractie volgens fractievoorzitter Roos ter Beek een status aparte. “Als D66OMMEN zijn we een lokale partij, met lokale leden. Dat gaat per maart 2014 veranderen. We heten dan geen D66OMMEN meer en onze leden kunnen dan niet meer alleen lokaal lid zijn. Dat gaf intern aanvankelijk wel wat discussie, maar we zijn er nu content mee, want het is een praktische oplossing. Ik denk dat het kiezen voor de meest praktische oplossing en werken voor de toekomst onze partij heel duidelijk typeert. Praktisch, pragmatisch, liberaal en duurzaam, dat zijn de kenmerken van D66.”

Via blogs en Twitter zijn de virtuele raadsfracties van Hardenberg en Dalfsen al te volgen, ze wijden daar uit over actuele onderwerpen in die gemeentes en hoe ze als fracties erover denken.

D66 Vechtdal houdt op 18 januari van 21.00 tot 23.00 uur een Nieuwjaarsbijeenkomst bij Tante Pos op de Markt in Ommen. Bel voor meer informatie Willem Boeke: 0651600977.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.