column ko scheele gezond en wel

Het is zaterdagmiddag. Ik ben stijf. Niet van de kou, maar van het basketballen. Op vrijdagavond en nu ook op de zaterdagmorgen basketbal ik. Met een paar, veelal oudere, liefhebbers. We ‘werken’ hard, want we willen niet voor elkaar onder doen. OK, het haalt niet het niveau van Landstede, maar het is heel gezellig. En bewegen is natuurlijk goed voor je gezondheid. Daarna ben je gezond moe. Twee uren en een stapel bureaupapier later merk je dat je stijf wordt.

Bij mijn gezondheid sta ik niet vaak stil, totdat ik er mee werd geconfronteerd. Zo mocht ik onlangs in Ommen plaatsnemen in een ambulance met, volgens de verpleegster, verschijnselen van een hartaanval. Dat was even schrikken, ook voor de omstanders. Gelukkig bleek de oorzaak een bijzondere samenloop van een virus en een nog niet overwonnen buikgriep. Na onderzoek mocht ik weer snel naar huis.

Natuurlijk zijn er mensen in mijn omgeving die zeggen dat het ook komt door mijn werk; beetje minderen Ko! Nou ligt dat niet in mijn aard. Er zijn nog teveel problemen om me druk over te maken, dus dat zal wel even blijven. Maar beter letten op koffiegebruik, eten en vooral meer bewegen, dat kunnen we natuurlijk altijd. En wat is dan leuker om een sport te beoefenen die je leuk vindt of wandelen met je vrouw?

Gezond en wel gaan hand in hand. Het is wetenschappelijk vastgesteld dat mensen die lichamelijk fit zijn vaker zich ook gelukkiger voelen. Bij dementerende mensen is vastgesteld dat bewegen remmend werkt op de dementie. Andersom geldt dat mensen die zich goed voelen ook minder lichamelijke klachten hebben. Nu is helaas gezondheid niet voor een ieder weggelegd en dodelijke ziekten komen helaas ook te veel voor. Ik vind het altijd knap dat ook mensen met een erge ziekte blijven vechten voor een menswaardig leven. En geweldig dat er mensen om hen heen willen staan. Zo kennen we het Vechtgenotenhuis, in meerdere opzichten een heel geslaagde naam!

Ook een gemeente kan er van alles aan doen om gezondheid te bevorderen. Want er zijn genoeg zaken om aan te pakken. Bij deze aanpak denk je eerst aan problemen als overgewicht, alcoholgebruik en overlijden door hartstilstand. Maar ook hulpvragen op het gebied van opvoeden en eenzaamheid vergen aandacht. De opgave voor de gemeente staat in de nota lokaal gezondheidsbeleid Ommen. De gemeenteraad nam die nota afgelopen donderdag unaniem aan. We kunnen aan de slag!

Ko Scheele, k.scheele@ommen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.