column arno van dijk schakelen

Dalfsen is gezegend met betrokken inwoners die in dorpsplatforms hun dorpen leefbaar houden. Door overheden worden deze platforms terecht van harte ondersteund. Niet alleen met geld maar ook met grote bestuurlijke betrokkenheid en ambtelijke inzet. Iedere bestuurder heeft wel 1 of meerdere projecten van die platforms onder zijn hoede.

Deze platforms kennen natuurlijk andere vormen van democratische legitimatie dan de gemeente. Degenen die gezamenlijk het platform vormen hebben immers wel een achterban nodig waar zij verantwoording aan afleggen. Zo kan getoetst worden of de zaken waar men zich voor wil inzetten ook die zaken zijn die door inwoners van dat dorp gewenst worden. Eenvoudige democratische legitimatie is wel gewenst. Niet door daar een heel circus van verkiezingen aan vast te knopen, maar veel simpeler. Zo wordt de betrokkenheid vergroot. Ook voor derden is het dan onmiskenbaar dat deze gezamenlijke inspanningen als onmisbaar door en voor het dorp worden aangemerkt.

Iedereen die deel wil nemen aan initiatieven van Nieuwleusen Synergie moet natuurlijk lid worden van die coöperatie. De coöperatie Nieuwleusen Synergie stelt dat de voordelen die uit de projecten komen zullen terugvloeien naar de leden. En zij voegt daaraan toe: die leden vormen gezamenlijk de gemeenschap van Nieuwleusen. Het ledental is echter nog maar 41!

Vandaag ben ik lid geworden van de coöperatie Nieuwleusen Synergie. Niet om de voordelen voor mij als lid. Niet zozeer omdat ik zonnepanelen op mijn staldak wil plaatsen of vanwege de afname van groene stroom. En nee, ook niet vanwege de aanleg van glasvezel. Daar doe ik zeker aan mee en voor dat doel hoef ik nu nog geen lid te worden.

De directe aanleiding van mijn lidmaatschap is het feit dat Nieuwleusen Synergie heeft aangeboden om het project Kulturhus De Schakel in Nieuwleusen aan te gaan sturen.

Helaas bleef de totstandkoming van dit Kulturhus tot nu toe steken in onderzoeken. Partijen kwamen niet tot een gezamenlijke visie en afspraken. Ook een concreet huisvestingsplan voor een concept onder meerdere daken ontbreekt. Daar wordt nu onder leiding van Nieuwleusen Synergie aan gewerkt. Nieuwleusen Synergie gaat die impasse nu doorbreken en schakelen!

Daarom schenk ik deze jonge coöperatie graag mijn vertrouwen en stort ik met plezier 100 euro! Doe ook mee en meld u aan op www.nieuwleusensynergie.nl

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.