column arno moeilijk doen

Moeilijk doen… als het makkelijk kan. Het levert mij naast ergernissen ook avonturen op.

Vrolijk toog ik naar het Ommer publieksplein. Om het plan voor kleine windturbines in de Vinkenbuurt in te zien. Via de gemeentelijke bekendmakingen werd die mogelijkheid namelijk wereldkundig gemaakt. Na een nummertje trekken en wat geduld bleek het plan in Hardenberg te liggen. Wie voert nu eigenlijk de macht uit over Ommen?! Ook digitaal was inzien onmogelijk. Toen die stukken de volgende dag waren verplaatst naar Ommen kon ik alsnog dit overigens prachtige plan inzien. Zo’n inzage kan vast simpeler, goedkoper en toegankelijker georganiseerd worden. Helaas is digitalisering bij die bestuursdienst geen topprioriteit.

Dalfser burgemeester Han Noten schreef afgelopen week: “Georganiseerde tegenspraak is een voorwaarde voor de politiek om vitaal te blijven”. Ik voeg daar aan toe: een gelijk speelveld is ook zo’n voorwaarde. Het openbaar bestuur functioneert over het algemeen terecht in volle openheid. In de wet staan de uitzonderingen. Als raadslid mag je vanzelfsprekend geen informatie onder je pet houden indien geen van die uitzonderingsgronden van toepassing is. Niemand zou toeren moeten uithalen om openbare info te bemachtigen. Zo kan er een echt debat gevoerd worden en een beter, gezamenlijk besluit worden genomen. Laten we ook hier stoppen met moeilijk doen. Het kan makkelijker!

Als nieuwe penningmeester van de stichting beheer oudergelden van de basisschool wilde ik na de doorvoering van deze wijziging bij de Kamer van Koophandel eventjes de bankzaken gaan regelen. De bank liet weten ook de handtekeningen van alle andere vroegere bestuurders, naast de vorige penningmeester, te willen. Ze mogen niet vertrouwen op de registratie bij de Kamer. Hoezo dubbel werk?!

Niet inhoudelijk maar slechts procedureel, soms zelfs met veel toeters en bellen, reageren op een vraag is meestal een veeg teken dat mensen de vraag niet goed (willen) begrijpen of simpelweg het antwoord niet weten. Dat is zeker geen schande, maar zeg dat dan gewoon!

Onnodige burocratie maakt het leven nodeloos ingewikkeld. Vooral voor mensen die toch al wat moeite hebben om zaken te begrijpen. We moeten dus niet alleen bidden voor de mensen die het moeilijk hebben maar ook voor de mensen die moeilijk doen.

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.