aco plus groep viert tienjarig bestaan

In 2002 startte Ommen een project om 55-plussers weer aan het sporten te krijgen. Deze doelgroep kon een gratis sporttest doen en een introductieprogramma van drie maanden volgen, waarbij allerlei sporten aan de orde kwamen. “Het was oorspronkelijk de bedoeling om de enthousiaste sporters vervolgens te integreren in de bestaande sportclubs, maar mede door de diversiteit van de lessen was het zo’n succes dat de deelnemers het liefst op dezelfde voet door wilden gaan.”

Zodoende komt sindsdien elke vrijdagochtend een groep van ruim veertig 55-plussers bij elkaar om bijvoorbeeld te tennissen, te volleyballen of te trefballen. “We doen veel met bal, maar in de zomer gaan we regelmatig naar het bos om bijvoorbeeld een circuittraining te doen. Het sportaanbod is heel divers.”

Het gemeentelijke project kwam voort uit het Groninger Actief Leven Model (GALM) van de Rijksuniversiteit Groningen, dat bedoeld is om de bewegingsarmoede bij ouderen tegen te gaan. Landelijk hebben inmiddels meer dan 750.000 ouderen de fittest gedaan, waarna ruim 60.000 van hen het beweegprogramma volgden. Zodoende wordt volgens de Groningse onderzoekers een mooie bijdrage geleverd aan fitheid onder ouderen. “Een aantal van onze deelnemers wordt via enquêtes gevolgd en daaruit blijkt bijvoorbeeld dat ze door het sporten veel meer energie hebben.”

Om het tienjarig bestaan van de ACO Plus Groep te vieren organiseerde Sturris vrijdag 4 januari een volleybaltoernooi in sporthal De Slaghen. Met op de achtergrond een lekker muziekje uit de jaren ’60 deden zo’n 45 sportievelingen mee. Om het allemaal wat makkelijker te maken, namen de sporters het niet zo nauw met de volleybalregels. De teams bestonden uit zeven mensen en ze mochten de bal een keer vangen. Dat mocht de pret echter niet drukken. “Op deze manier kan iedereen meedoen. We hebben bijvoorbeeld ook mensen van over de 70 en bij hen gaat het natuurlijk allemaal niet meer even snel.” Na afloop was er een gezamenlijke lunch.

Behalve het sportief bezig zijn, is ook het sociale aspect voor veel sporters een belangrijke reden om mee te doen. “Het is een leuke groep, waarin lief en leed gedeeld wordt. Mensen haken eigenlijk alleen af vanwege ziektes, blessures of overlijden. Na afloop gaat iedereen met elkaar koffie drinken en dat is altijd erg gezellig.”

Enigszins bezweet stapt Herman Derks (67) na een winstpartij van het veld. “Ik doe al vanaf het begin mee en ik kom elke week uit Dalmsholte gereden om hier te sporten,” vertelt Derks. “Ik kwam destijds alleen te staan en op deze manier behoud ik toch mijn contacten. De sociale kant van dit gebeuren is voor mij dus erg belangrijk, maar ik voel me er ook lekker fit bij. Zolang ik kan blijf ik zeker meedoen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.