voorzittersechtpaar wil clubs vooruit helpen

Hij doet het al vijftien jaar, zij is pas net begonnen. Toch kunnen ze naar eigen zeggen nog ‘veel van elkaar leren’. Peter Meijerink is voorzitter van voetbalvereniging USV uit Nieuwleusen, terwijl zijn vrouw Tineke onlangs de voorzittershamer overnam bij Volleybalvereniging Flash. “We vinden het allebei leuk om iets te doen voor de maatschappij en bij te dragen aan de ontwikkeling van een vereniging,” vertelt Tineke. “Je wilt je clubje toch een beetje vooruit helpen.”

Een maand is de opvolgster van Theo Post inmiddels bezig bij de Nieuwleusense volleyballers en dat bevalt goed. “Ik heb erg leuke reacties gehad en veel zin om aan de slag te gaan met allerlei onderwerpen die binnen de club spelen. Zo willen we bijvoorbeeld de herenlijn laten groeien en de jeugd tot in de senioren proberen te behouden. Daarnaast willen we met het eerste damesteam weer terug naar de derde divisie. Het is een jong team, maar heel enthousiast en talentvol. Ik probeer zoveel mogelijk wedstrijden van hen te zien. Ook van andere teams trouwens.”

Terwijl Tineke haar nieuwe uitdaging nog volop aan het ontdekken is, is Peter ‘still going strong’ als hoofd van de zondagvoetballers van USV. “Ik ben onlangs aan een nieuwe periode van drie jaar begonnen, maar we zijn binnen het bestuur wel aan het verjongen. Op voetbalgebied proberen we een stabiele vierdeklasser te worden. Dat is lastig genoeg, omdat het ook bij ons lastig blijft om de jeugd vast te houden. De ‘voetbaldichtheid’ is onder de jeugd in Nieuwleusen erg groot, maar tussen de C’s en de A’s haken er helaas veel af.”

Een belangrijke motivatie voor het voorzittersduo vormen de grote vrijwilligerskorpsen waarover de beide verenigingen kunnen beschikken. “Ik krijg er echt een kick van als ik zie dat zoveel mensen hun vrije tijd in de vereniging willen steken. Dat is voor mij een belangrijke reden om door te gaan,” vertelt Peter. Zijn echtgenoot vult hem aan. “Het is belangrijk dat de jeugd zo vroeg mogelijk kennis maakt met vrijwilligerswerk. Op die manier merken ze dat ze belangrijk zijn en krijgt ook de jeugd het gevoel dat ze erbij horen. Het ‘wij-gevoel’ is belangrijk bij een vereniging.”

Met het creëren van een goede sfeer binnen de vereniging is volgens het duo een belangrijke taak van het verenigingshoofd genoemd. “Een goede voorzitter moet een ‘mensenmens’ zijn,” denkt Peter. “Een schouderklopje is belangrijk. Daarnaast moet je echter ook de grotere ontwikkelingen in de gaten houden en je beleidskeuzes daarop afstemmen. De voorzitter moet een stip aan de horizon zetten en de vereniging daarmee naartoe nemen.” Terwijl Tineke kan putten uit de ruime ervaring van haar man, heeft ook Peter baat bij de frisse ideeën van zijn vrouw. “Het is leuk om van elkaar te horen hoe bepaalde dingen aangepakt worden.”

Veel tijd om die zaken te bespreken hebben de twee echter niet. Peter is sinds maart 2010 namens Gemeentebelangen lid van de gemeenteraad van Dalfsen. “Ook dat is leuk om te doen, maar het zorgt natuurlijk wel voor extra drukte. We zijn bijna elke avond van huis, maar de vrijdagavond proberen we zoveel mogelijk vrij te houden. Het scheelt wel dat de kinderen nu bijna het huis uit zijn.” Wie thuis de voorzittershamer hanteert is overigens duidelijk. Peter wijst met een glimlach naar zijn vrouw. “Dat is Tineke natuurlijk!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.