uit het gemeentehuis bus trein en parkeren

Zo’n 50 jaar geleden hadden de boeren die vanaf hun land zicht hadden op de spoorlijn Zwolle-Emmen, geen horloge nodig om te weten wanneer het etenstijd was. De trein reed op het halve en op het hele uur, de een naar Emmen en de ander naar Zwolle. Dus elke boer wist precies wanneer het twaalf uur was en de aardappelen gaar waren. Dat was vroeger.

Er is inmiddels veel veranderd. De trein is vaker gaan rijden, vier treinen per uur. De boeren worden via hun mobieltje geïnformeerd over etenstijd of moeten zelf voor hun eten zorgen. In ieder geval zijn voor hen de vaste treintijden niet meer van belang.

Afgelopen weekend is er weer veel veranderd. Sinds maandag rijden de vertrouwde gele treinen niet meer. NS heeft plaats gemaakt voor Arriva. Arriva is in opdracht van Regio Twente en de provincies Drenthe en Overijssel de dienstregeling op de Vechtdallijnen (Zwolle-Emmen en Marienberg-Almelo) gaan uitvoeren met prachtige, nieuwe treinen. Die mooie blauwe treinen krijgen namen van personen die passen bij het gebied, zoals: Jeroen Krabbe, Herman Brood, Ilse de Lange en Willem Jan Baron van Dedem en in de spits wordt de frequentie van de treinen verhoogd Die nieuwe treinen zullen een opvallende verandering zijn in het Vechtdal.

Maar er is meer veranderd. Sinds zaterdag kent de gemeente Dalfsen ook een buurtbus: Het Dalfser Lokaaltje. Die buurtbus rijdt elk uur vanuit Nieuwleusen via Oudleusen naar Dalfsen en weer terug. Het gaat hier om een initiatief van vier Plaatselijke Belangen: Nieuwleusen, Oudleusen, Ankum en Dalfsen. Zij vormden het voorlopige bestuur van de buurtbus. De provincie subsidieert, Syntus stelt de bus beschikbaar en het voorlopige bestuur zorgde voor voldoende vrijwilligers die op de bus willen rijden. Inmiddels hebben de vrijwilligers, zo’n 35 mensen, een vereniging opgericht en uit hun midden een bestuur gekozen. Vanaf deze plaats wil ik de plaatselijke belangen en de vrijwilligers een groot compliment maken. Door goed overleg en samenwerking en door de bereidheid zich in te zetten voor het algemeen belang, is een prachtig initiatief van de grond gekomen. De gemeente hoefde alleen maar te adviseren en te ondersteunen door halteplaatsen aan te leggen en een jaarlijkse tegemoetkoming te geven. De twee grootste kernen van onze gemeente worden door openbaar vervoer met elkaar verbonden en Nieuwleusen krijgt zo een goede verbinding met het station in Dalfsen.

En er veranderde nog meer. Sinds maandag rijdt er een bus (lijn 162) van Syntus tussen Lemelerveld en station Dalfsen. Hiermee is een langgekoesterde wens van veel Lemelervelders werkelijkheid geworden. Enkele jaren geleden deed de PvdA een behoefteonderzoek. Dat is toen aan provincie en gemeente aangeboden. Daarmee kwam het balletje aan het rollen. Na veel overleg en afweging is het resultaat dat Lemelerveld met openbaar vervoer naar Dalfsen kan. De verandering houdt wel in dat een buslijn naar Heino vervalt en dat hadden sommige Lemelervelders graag anders gezien. Al met al is het toch een verbetering voor Lemelerveld. Als gemeente kunnen we hier maar in beperkte mate op sturen, omdat buslijnen vooral bepaald worden door de vervoerder, Syntus, en de provincie.

Tot slot nog een verandering, die enige tijd geleden al tot stand kwam. En dat is de uitbreiding van het parkeerterrein bij het station. De uitbreiding in 2006 trok veel nieuwe treinreizigers en het parkeerterrein was herhaaldelijk overvol. Vandaar dus de uitbreiding die enige maanden geleden gereed kwam. Het nieuwe deel van de parkeerplaats werd zaterdag ook officieel in gebruik genomen. Eigenlijk prachtig dat er zo snel al weer behoefte aan die uitbreiding was. Dat konden we toen niet voorzien. Het betekent minder auto’s op de weg en minder parkeerproblematiek in de steden.

De veranderingen die ik hierboven noemde, zijn een aanzienlijke verbetering van het openbaar vervoer in onze gemeente. Voor een plattelandsgemeente als Dalfsen, met een bevolking die gemiddeld genomen ouder wordt, van groot belang. Voor veel inwoners van onze gemeente wordt het station zo beter bereikbaar. Alle buslijnen gaan nu de halte op de parkeerplaats bij het station gebruiken en voor wie met de auto komt is er voldoende gratis ruimte. Dalfsen wordt mooier ook als het gaat om openbaar vervoer en parkeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.