serie kindplein enthousiasme en begrip

De huisvesting van veel basisscholen in Ommen staat er niet goed voor. Omdat hier de komende jaren iets aan moet gebeuren, denken de verschillende schoolbesturen samen met de gemeente Ommen na over de vorming van een ‘Kindplein’: een gebouw waarin meerdere basisscholen gehuisvest worden. Op termijn zou Ommen twee Kindpleinen moeten krijgen, te beginnen in Ommen-west met één nieuw gebouw voor de Bernardusschool, het Koloriet, de Dennenkamp en de Guido de Bresschool. In deze miniserie laten verschillende betrokkenen hun licht schijnen over het deze plannen. Vandaag, in deel twee is dat Wilma Dorleijn.

Wilma Dorleijn is algemeen directeur van Protestants Christelijk Onderwijs (PCO) in Ommen en erg enthousiast over de plannen rond de mogelijke vorming van het kindplein in haar stad. “De verschillende denominaties kunnen elkaar in een gebouw heel mooi versterken.”

Dorleijn pleit al jaren voor meer samenwerking tussen de verschillende scholen, ook met betrekking tot hun gebouwen. “Over het algemeen is het matig gesteld met de schoolgebouwen. Binnen enkele jaren zijn ze echt op en uit de tijd, dus dan moet je je afvragen wat handig is. Ondertussen krijgen alle denominaties te maken met krimp. Daarom zijn we met de andere schoolbesturen om tafel gegaan en is dit idee ontstaan. We hebben daarover heel goed overleg met elkaar.”

Dorleijn ziet voor zich dat er in het nieuwe gebouw niet alleen plaats is voor protestants-christelijk, gereformeerd, rooms-katholiek of openbaar onderwijs, maar ook voor passend onderwijs, de kinderopvang en het centrum voor jeugd en gezin. “Je zou er veel verschillende instellingen kunnen huisvesten. Het is natuurlijk echt van deze tijd om een gebouw zo nuttig mogelijk te besteden. We hebben in onder meer Kampen en Heerenveen gekeken bij zulke kindpleinen en gezien dat die gebouwen een heel positieve uitstraling richting de omliggende wijk kunnen hebben.”

Dorleijn realiseert zich echter goed dat leerlingen, ouders en leerkrachten hun bedenkingen kunnen hebben bij de huisvesting van verschillende scholen in één gebouw. “In Ommen zijn we gewend aan kleinschaligheid. Er zijn bijvoorbeeld scholen met minder dan honderd leerlingen. Als zij straks misschien in een gebouw met honderden leerlingen zitten zal dat best wel wennen zijn. Dat geldt ook voor de leraren, van wie het lokaal misschien buiten lestijd voor andere doeleinden wordt gebruikt.” Een ander mogelijk heikel punt is de vraag of de identiteit van de verschillende denominaties behouden blijft. Het protestants-christelijke, gereformeerde, rooms-katholieke of openbare karakter van de bestaande scholen zou in gevaar kunnen komen. “Daar hoeft echt niemand bang voor te zijn. We zien elkaar ook niet als concurrenten. Tot nu toe zijn de ouders en de leerkrachten nog niet in de gesprekken betrokken, maar we hebben ze wel steeds op de hoogte gehouden.”

Zoals met veel projecten – vooral momenteel – is het benodigde geld het grootste probleem. “Ik weet dat een aantal raadsleden onderwijs hoog in het vaandel heeft staan. Zij zijn ook mee geweest toen we in Kampen en Heerenveen gingen kijken en ze waren enthousiast. We zijn in ieder geval heel blij dat wethouder Scheele enthousiast is en goed meedenkt. Een kindplein kan overigens ook heel veel opleveren. Het is goed voor het onderwijs in Ommen en daarmee wordt de stad weer extra aantrekkelijk voor jonge ouders. Dat is erg belangrijk.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.