Home / archiefcentraal / serie kindplein een kind verdient een kindplein

serie kindplein een kind verdient een kindplein

In deze miniserie laten verschillende betrokkenen hun licht schijnen over het deze plannen. In deel één is dat wethouder Ko Scheele.

“Ommen kent veel basisscholen. Zo is er voor iedere ouder wel een school van de richting die men wenst: openbaar, protestant-christelijk, rooms-katholiek, gereformeerd. Een aantal jaren geleden heeft het Rijk de verantwoordelijkheid voor de schoolgebouwen overgedragen naar de gemeenten. Daarbij is niet gekeken naar de staat van de gebouwen. Sommige gemeenten die oude gebouwen hebben, moeten daarom nu een extra bijdrage doen.

Ommen heeft de pech dat bijna alle scholen oud tot zeer oud zijn en er echt iets moet gebeuren. Het gaat om zeer grote bedragen, om miljoenen. De schoolbesturen hebben met elkaar en met de gemeente gesproken en denken aan gerichte samenwerking. Men hecht aan de eigen identiteit, maar ziet ook mogelijkheden om doelmatiger te gaan werken. Het idee waar aan gedacht wordt is een Kindplein, te beginnen in Ommen-West. Het gaat dan om effectieve samenwerking in een nieuw schoolgebouw voor de Bernardusschool, het Koloriet, de Dennenkamp en de Guido de Bresschool.

De gemeente wil hier in meedenken. Natuurlijk begint het met de wens van de scholen zelf. Maar het idee om, met behoud van identiteit, te gaan samenwerken, spreekt aan. Het geeft mogelijkheden om ook kostbare voorzieningen te delen: denk bv. aan lokalen voor handenarbeid en muziek, aan de mediatheek. Maar ook een zorgstructuur voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben, met een link naar ons Centrum Jeugd en Gezin. En als de aanvangstijden variëren kun je ook speelpleinen en parkeervoorzieningen delen.

Natuurlijk geeft een nieuw schoolgebouw voor deze scholen wel uitwerkingsvragen: welke plek is geschikt, ook gelet op het verkeer dat dit met zich meebrengt? Hoe houd je een dergelijk gebouw voldoende kleinschalig? Vragen die overigens elders in Nederland ook zijn gesteld en soms heel mooi zijn opgelost. De vraag voor Ommen zal worden of we een Kindplein kunnen opbrengen, letterlijk en figuurlijk!”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.