serie kindplein draagvlak is belangrijk

De huisvesting van veel basisscholen in Ommen staat er niet goed voor. Omdat hier de komende jaren iets aan moet gebeuren, denken de verschillende schoolbesturen samen met de gemeente Ommen na over de vorming van een ‘Kindplein’: een gebouw waarin meerdere basisscholen gehuisvest worden. Op termijn zou Ommen twee Kindpleinen moeten krijgen, te beginnen in Ommen-west met één nieuw gebouw voor de Bernardusschool, het Koloriet, de Dennenkamp en de Guido de Bresschool. In deze miniserie laten verschillende betrokkenen hun licht schijnen over het deze plannen. Vandaag, in het laatste deel is dat Martijn Ahlers.

Martijn AhIers werkt bij ICSadviseurs, het bedrijf dat de gemeente, de scholen en de aanvullende partijen bijstaat als proces- en projectmanager. “Wij helpen hen bij dit voor hen niet alledaagse proces.” ICSadviseurs is een landelijk adviesbureau op het gebied van vastgoed met een maatschappelijke functie en heeft veel ervaring met het begeleiden van dergelijke projecten. “De beste resultaten in andere plaatsen doen zich voor als er draagvlak is van onderaf. Als de betrokken bestuurders en medewerkers het beste voor het kind centraal stellen, is er veel mogelijk. Dit betekent soms wel dat partijen op bepaalde vlakken concessies doen door een stukje zelfstandigheid op te geven, maar hier krijgen ze veel voor terug.”

Veel ouders en omwonenden schrikken volgens Ahlers in eerste instantie van de grootschaligheid van dergelijk accommodaties. “In de praktijk valt dit uiteindelijk heel erg mee. Ook in een groot gebouw kan rekening worden gehouden met de kinderlijke maat. Het realiseren van een vertrouwde omgeving, een goede verkeersafwikkeling en verkeersveilige routes zijn belangrijke voorwaarden. Daarnaast dient er aandacht te zijn voor eigenheid van elke partij. Onze ervaringen zijn vooral dat het belangrijk is om de leerkrachten, ouders, omwonenden en eventueel ook de kinderen bij het traject te betrekken.”

Ondanks dat er aanvangsproblemen kunnen zijn – “net als met samenwonen, je moet je aanpassen aan de ander” – zijn er volgens Ahlers grote voordelen verbonden aan de vorming van een kindplein. “Voor dingen die niet gebonden zijn aan de identiteit van de scholen willen de scholen in Kindplein West samenwerking zoeken om elkaar te kunnen versterken. Dit betekent onder meer gezamenlijk gebruik van voorzieningen, afstemming van activiteiten en het delen van expertise. Huisvesting van meerdere scholen onder één dak biedt enerzijds fysieke voordelen, maar ze kunnen elkaar ook inhoudelijk versterken. Ze kunnen samenwerken op het gebied van peuterspeelzaalwerk, kinderdagopvang, naschoolse opvang, passend onderwijs, conciërges, schoonmaak, onderhoud en facilitaire zaken. Door het delen van ruimte en kennis en een efficiënte inzet van financiële middelen is het mogelijk beter onderwijs te bieden in een prettige onderwijsomgeving.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.