Home / archiefcentraal / paping opent tentoonstelling over hemzelf

paping opent tentoonstelling over hemzelf

De winter van 62-63 kondigde zich al vroeg aan. Halverwege november ging niet alleen Nederland maar heel West-Europa gebukt onder sneeuwstormen. Het was een strenge winter. Die maand al zakte de temperatuur tot -8 graden en het bleef bijna drie maanden achter elkaar dagelijks vriezen. Dat de Elfstedentocht verreden zou worden was dan ook geen vraag meer, alleen wanneer.

Op vrijdag 18 januari was het zover. Juist op die dag ging de temperatuur hard onderuit. In Joure bijvoorbeeld werd het -21 graden. De harde en bij vlagen zelfs stormachtige wind deed de rest. ’s Middags lagen de gevoelstemperaturen nog rond de 20 graden onder nul. Uiteindelijk haalde niet meer dan één procent van de deelnemers de finish.

Jeen van den Berg was één van de favorieten, maar Reinier Paping, die nog nooit eerder een Elfstedentocht had gereden, wist de barre tocht uiteindelijk op zijn naam te schrijven. Het Nationaal Tinnen Figuren Museum draagt de herdenkinsplaquette van deze overwinning. Goede reden om juist daar de expositie met zijn naam te houden. Deze is te bezichtigen van 15 december 2012 tot en met 10 maart 2013.

Lees ook

Jeugdige Ommenaar zet zich in voor gezonder Ommen

OMMEN – Onlangs nodigde Wethouder Ko Scheele met onder andere jeugd, onderwijs, cultuur en sport …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.