megakippenstal geen gezondheidsrisico

De twee grote kippenstallen die pluimveehouder Bert Huisman aan de Westerveldweg in Dalfserveld wil bouwen, vormen geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden. Dat heeft de Raad van State (RvS) donderdag 27 december bepaald. Tegelijkertijd heeft de Raad de wijziging van het bestemmingsplan, die nodig was voor de vestiging van de stallen, onderuit gehaald. “We zijn nu weer terug bij af,” aldus Henk Huzen, die enkele honderden meters van de geplande nieuwbouwlocatie woont.

Met Huzen hadden dertien bewoners van de Westerveldweg en het Westeinde tussen Dalfsen en Nieuwleusen, bezwaar gemaakt tegen de bouw van de stallen, die plaats moeten bieden aan 175.000 kippen. De buurt vreesde dat de kippen de verspreiding van ziektekiemen zouden veroorzaken en vond dat de milieuvergunning die de gemeente Dalfsen voor de bouw heeft afgegeven, ingetrokken moest worden. In de milieueffectrapportage (mer) zou te weinig aandacht besteed zijn aan de gezondheidsrisico’s.

De hoogste bestuursrechtbank van Nederland was het echter niet met die zienswijze eens. Er lopen in Nederland verschillende onderzoeken naar de gezondheidseffecten van intensieve veehouderij, maar normen zijn nog niet vastgelegd. Het bezwaar van de omwonenden achtte de RvS daarom op de meeste punten niet gegrond.

Eén en ander betekent niet dat de stallen nu gebouwd mogen worden. In een tweede rechtszaak keurde de RvS de wijziging van het bestemmingsplan voor het gebied aan de Westerveldweg nameljk niet goed. De plannen van Huisman – en daarmee van de gemeente – voldoen niet aan de omgevingsverordening van de provincie Overijssel. Omdat Huisman nu met zijn pluimveehouderij een paar kilometer verderop aan de Veldhoeveweg zit, zou het gaan om nieuwvestiging van een agrarisch bedrijf en dat is op de geplande locatie niet toegestaan. De gemeente Dalfsen had de wijziging van het bestemmingsplan dus niet goed mogen keuren. “Als het wel goedgekeurd zou zijn, dan was het een vrijbrief voor een invasie van agrarische ondernemers in dit gebied en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten,” aldus Huzen. Eerder al kreeg wethouder Klaas Agricola van Dalfsen een tik over de vingers van vrijwel de gehele gemeenteraad, omdat de besluitvorming in dit project veelal buiten de gemeenteraad om is gegaan. “Als Huisman wat wil dan moet de hele procedure opnieuw en dan zal het wel langs de gemeenteraad moeten.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.