landgoed vilsteren komt op voor de bij

Landgoed Vilsteren en Landschap Overijssel sturen deze week alle inwoners van Vilsteren een zakje kruiden- en bloemzaad, speciaal voor bijen en andere bestuivende insecten. Daarmee vragen zij aandacht voor de bij. Deze heeft het namelijk erg moeilijk.

Een vrijwilligersgroep van Landschap Overijssel, met de naam de Vliegende Brigade, heeft een paar weken geleden al verschillende werkzaamheden op het landgoed uitgevoerd om het aantrekkelijker te maken voor de bij. Met de actie van het zakje kruiden- en bloemzaad wil het Landgoed Vilsteren ook alle bewoners van het dorp hierbij betrekken.

Dat het niet goed gaat met de bij, wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat er steeds minder wilde bloemen zijn te vinden in het Nederlandse landschap. Dit terwijl onze voedselvoorziening voor een belangrijk deel afhankelijk is van de bestuivende arbeid van de bij. Het afgelopen jaar heeft een onrustbarende bijensterfte plaatsgevonden in Nederland. Daarom is 2012 ook uitgeroepen tot het Jaar van de Bij.

Landgoed Vilsteren wil de bij, en andere bestuivende insecten, daarom graag een handje helpen. Het Landschap Overijssel heeft daarom advies uitgebracht en de Vliegende Brigade heeft de uitvoering van het advies voor haar rekening genomen.

Het landgoed wil echter meer. “We willen meer kleur en fleur in het landschap aanbrengen,” zegt mede-eigenaar Liesbeth Cremers. “We streven naar een soort netwerk van bomen, planten, bloemen en kruiden op en rond het landgoed die aantrekkelijk zijn voor bijen.” Bij de werkzaamheden van de afgelopen periode tijd is her en der de grond omgewoeld. Dat zijn perfecte plekken om de bijzaadjes te zaaien. Op het landgoed zelf worden lindes en acacia’s aangeplant en in het parkgedeelte speciale bijvriendelijke sierbomen.

Meer informatie over de bij en handige tips om de bij te helpen: www.landschapoverijssel.nl/bij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.