Home / archiefcentraal / ko scheele onderneem het maar

ko scheele onderneem het maar

Afgelopen donderdag was de Commissaris van de Koningin, Mw. Bijleveld, in Ommen. Het leverde boeiende gesprekken op. Een gesprek dat ik meemaakte was met Ommer ondernemers.

De ondernemers waren helder over wie initiatief moet nemen om uit de crisis te komen: zij zelf. De geschiedenis leert dat het niet de staat is die de crisis uiteindelijk overwint, maar burgers en bedrijven. Zij denken niet in problemen, maar in mogelijkheden.

Wat moet dan de gemeente doen? Ondernemers vragen om ruimte en creatief gebruik van regels. Dat herken ik. Zelf heb ik jaren geleden regels mogen maken voor universiteiten. Daarbij leerde ik dat je altijd moet kijken naar het doel achter de regel. Welke kwaliteit wil je bereiken? En als je die niet bereikt, kijk dan nog eens naar de regel zelf.

Bijzonder om te zien dat ondernemers uit heel verschillende bedrijfstakken: bouw, industrie, zakelijke dienstverlening, landbouw en recreatie allemaal laten zien hoe zij gaan voor kwaliteit. En hoe zij, zelfs bij knellende regels, bijvoorbeeld Natura 2000, toch mogelijkheden blijven zoeken voor vernieuwing. Ze vinden het een uitdaging om een bedrijf te voeren in een mooie omgeving. Het zijn ondernemers die elkaar ook scherp houden met kwaliteitsafspraken, producentenverklaringen ed. Er zijn genoeg ideeën in Ommen en ook daarbuiten waar we van kunnen leren. Een concreet voorbeeld: boeren die leer-werkbedrijven opzetten, waarbij ze stages aanbieden voor werkelozen en uitzicht bieden op betaald werk.

We spreken in het maatschappelijk domein (welzijn, zorg) over maatwerk. Gek is het eigenlijk dat we in het ondernemersdomein op dit moment denken aan algemene regels, bezorgd zijn voor willekeur. Wat ik prachtig vind is dat onze ondernemers ook wel zien dat niet iedereen met de luxe van ruime regels om kan gaan. Bij excessen moet je handhaven, en ook ècht handhaven.

Het beste maatwerk krijg je door er goed over te spreken. De overheid moet belanghebbende partijen bij elkaar brengen. En daarna verwachten ondernemers snel een besluit! Kan het echt niet, dan moet dat ook maar direct duidelijk worden gezegd. Maar doe je best, ga naast ondernemers staan om te kijken wat kan en hoe zaken kunnen. En geef ambtenaren ook de ruimte om dat mogelijk te maken. Het bestuur is er voor de burger en niet andersom!

Ik ben ervan overtuigd dat ook Ommen de crisis aan kan. We hebben nu huiswerk. En voor de anderen geldt: onderneem het maar!

Ko Scheele. Reageren? k.scheele@ommen.nl

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.