kerstboom voortaan altijd kaarsrecht in de kamer

Ook altijd last met een overhellende kerstboom, een boom die niet netjes rechtop staat, eentje die al voor de kerst begint te kantelen? Dat hoeft niet meer vanwege een slim apparaatje dat keurige gaatjes onder in de stam boort, voor op een houder waar je ook nog eens water voor de boom doet.

Voor zover we weten zijn de kaarsrecht te plaatsen bomen in Salland en Vechtdal op drie plaatsen te koop. In Raalte, Wesepe en Deventer. Wij namen een kijkje bij Harry en Geke Heuven aan de Hogebroeksweg 33 in Raalte. Ze hebben een flinke kerstbomenhandel en leveren dit jaar voor het eerst naast boom ook een boorgat én houder.

Harry Heuven laat zien hoe het werkt. Met zijn kettingzaag haalt hij snel de kluit van de wortel, zet de boom in een speciaal ontworpen houder en laat van onder een conische boor een taps toelopend maar kaarsrecht gat in de stam boren. Fluitje van een cent is dat. Daarna past de stam op een speciale houder met pen. De houder is breed genoeg om de boom niet te laten kantelen. Tegelijk is er ruimte voor een flinke scheut water, zodat de naaldjes goed de kerstdagen doorkomen.

Volgens Heuven is de kerstboom er de komende weken in de huiskamer met water beter aan toe dan met kluit, althans vanuit het oogpunt van de bewoners van het huis. “Omdat de boom zijn kluit kwijt is, doet ie er alles aan water tot zich te nemen en daardoor halen de naaldjes met gemak Drie Koningen. Mét kluit zal de watertoevoer minder zijn en vallen de naalden ook eerder af.” Een boom met kluit zou na Drie Koningen de grond nog weer in kunnen, het is maar zelden dat hij dan nog weer aanslaat, want hij is drie weken tot een maand uit de grond geweest en wordt dan terug gezet in koude aarde.

Aan de Hogebroekweg in Raalte kun je al een paar weken terecht voor een mooie kerstboom. Je kunt zelf het kerstbomenbos in en een lintje met je naam er op aan de boom hangen die je graag wil. Maar nu Sinterklaas voorbij is, kun je er de meeste dagen ook wel terecht om hem gelijk op te halen, een gat er in te laten boren, mee te nemen en hem dan kaarsrecht thuis in de kamer te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.