hardenberg ondersteunt mantelzorgers

De gemeente Hardenberg zet de komende jaren in op het ondersteunen van jonge mantelzorgers, en op het combineren van mantelzorg met werk en met vrije tijd. Dat staat in de notitie Mantelzorg en Buurtzorg die het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hardenberg heeft vastgesteld.

Mantelzorg is zorg die wordt verleend op basis van een sociale relatie, zoals een vriend die zorgt voor iemand die ziek is geworden of een broer die zorgt voor een gehandicapte zus. Mantelzorg is iets van alle tijden, maar de laatste jaren is de druk op mantelzorgers wel toegenomen. Dit heeft verschillende redenen, zoals de vergrijzing en de versobering van verschillende regelingen voor zorg en ondersteuning. Door deze toenemende druk dreigen mantelzorgers overbelast te raken.

De gemeente is verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. In Hardenberg is Carinova hiervoor de uitvoerende partij. Daarnaast verzorgt De Stuw de Vrijwillige Thuiszorg. Dit zijn vrijwilligers die tijdelijk de zorg kunnen overnemen om een mantelzorger te ontlasten.

Voor de komende jaren wil de gemeente Hardenberg verschillende projecten inzetten om mantelzorgers te ondersteunen. Het project ‘Mantelzorgers binnenboord’ richt zich op het bespreekbaar maken van mantelzorg binnen verenigingen. Mantelzorgers voelen zich vaak verplicht om te stoppen met hobby’s binnen het verenigingsleven. Met dit project worden de verenigingen zich bewust gemaakt van hun maatschappelijke kracht en gestimuleerd om die kracht in te zetten voor mantelzorgers binnen de vereniging.

Voor het scholenproject ‘Het zal me een zorg zijn’ zijn in 2009 en 2010 de hoogste groepen van de basisscholen in de gemeente Hardenberg bezocht. Het doel hiervan was aandacht vragen voor de problematiek van jonge mantelzorgers en het opsporen van jonge mantelzorgers. Vanuit de scholen is gevraagd dit project te herhalen. De komende vier jaar worden daarom opnieuw de scholen bezocht.

Het combineren van mantelzorg en werk is een zware belasting. De gemeente Hardenberg wil daarom binnen de eigen organisatie de komende jaren een mantelzorgersvriendelijk personeelsbeleid ontwikkelen en hoopt hiermee een voorbeeld te zijn voor andere werkgevers. In totaal is een bedrag van 60.000 euro beschikbaar voor de drie projecten in de komende drie jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.