han noten blikt terug op 2012 deel 3

Han Noten was dit jaar overal. Bij Pauw en Witteman om Diederik Samsom aan te bevelen als nieuwe PvdA-leider en bij de FNV om te helpen de nieuwe vakbeweging vorm te geven. Hij maakte zich sterk voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en wees en passant via NRC Handelsblad het kabinet-in-wording fijntjes op het probleem van de minderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Ondertussen was het burgemeesterschap van de gemeente Dalfsen gewoon zijn voornaamste taak. In drie delen laat ‘theoreticus’ Noten zijn licht schijnen over de stand van de gemeente en het land. Vandaag deel 3.

Hoe zou Noten het politieke jaar 2012 willen typeren? De burgemeester denkt even na, voor hij met een omschrijving komt die er niet om liegt. “Het was een jaar waarin zowel de kiezers als de politici totaal onvoorspelbaar waren. Er was werkelijk geen peil op te trekken. Kijk bijvoorbeeld naar mijn eigen partij: de PvdA stond er in de aanloop naar de verkiezingen beroerd voor, maar kwam uit op 38 zetels! Dan denk ik: ‘Hoe kan dat nou?’ Ik vond die extremen zowel in het negatieve als het positieve echt onbegrijpelijk. Er is in de landelijke politiek een enorm gebrek aan stabiliteit. Daar doe ik niet cynisch over, het is gewoon een constatering. Ik prijs me daarom gelukkig met de situatie in Dalfsen, waar nog wel stabiliteit en goede omgangsvormen heersen.” Wat een dergelijk instabiel politiek landschap voor 2013 belooft weet ook Noten niet. “De stemmingswisselingen in het land en de Tweede Kamer maken het allemaal erg onvoorspelbaar. Maar ik ben niet somber hoor. Er gaat heel veel gebeuren en wie weet wat voor moois daar uit voort kan komen.”

Noten toont zich een bevlogen politicus en bestuurder, maar toch spreekt een ander aspect van het burgemeesterschap hem minimaal net zo sterk aan. “Het mooiste aan mijn vak vind ik de persoonlijke omgang met mensen. Je bent vaak betrokken bij mooie en verdrietige momenten. Die rol als burgervader maakt het voor mij een rijk beroep.” Na tien jaar in de Eerste Kamer houdt de geboren Limburger de landelijke politiek nu voor gezien (zie kader), maar dat betekent niet dat zijn blikveld vanaf nu tot Dalfsen beperkt zal blijven. “Ik zal me naast het burgemeesterschap altijd ook met andere zaken bezighouden. Daar moet voor mij een goede balans in zitten. Ik ben een theoreticus, dus lezen, onderzoeken en schrijven zal ik op verschillende gebieden altijd blijven doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.