han noten blikt terug op 2012 deel 2

Han Noten was dit jaar overal. Bij Pauw en Witteman om Diederik Samsom aan te bevelen als nieuwe PvdA-leider en bij de FNV om te helpen de nieuwe vakbeweging vorm te geven. Hij maakte zich sterk voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en wees en passant via NRC Handelsblad het kabinet-in-wording fijntjes op het probleem van de minderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Ondertussen was het burgemeesterschap van de gemeente Dalfsen gewoon zijn voornaamste taak. In drie delen laat ‘theoreticus’ Noten zijn licht schijnen over de stand van de gemeente en het land. Vandaag deel 2.

Als senator in Den Haag en burgemeester in Dalfsen was Noten de afgelopen jaren als weinig anderen in staat om het politieke en maatschappelijke landschap op zowel grote als kleine schaal te observeren. Een gevolg van die dubbelrol was dat hij zijn kennis en ervaring uit deze gemeente meenam naar de Hofstad en andersom. Landelijke ontwikkelingen en problemen spelen volgens de burgemeester net zo goed op lokaal niveau. “Kijk naar duurzaamheid en ouderenzorg of ontwikkelingen bij woningcorporaties. Dat zijn vraagstukken die ook in Dalfsen voluit leven. Als het in de Eerste Kamer bijvoorbeeld gaat over een biovergister, dan denk ik: ‘die hebben we in Dalfsen ook’. Ik haalde in Den Haag vaak voorbeelden uit onze gemeente aan.”

Invloedrijke Nederlander

Als Eerste Kamerlid wist Noten met enige regelmaat de aandacht van de landelijke pers en politiek op zich gevestigd. Zo formuleerde hij in een opiniestuk in NRC Handelsblad de ‘IJzeren wet van Noten’, die luidt dat senatoren vrijwel nooit anders stemmen dan hun collega’s in de Tweede Kamer. Ergo: het kabinet Rutte II, dat geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, moet dus ook in de Tweede Kamer steun van een deel van de oppositie hebben. Ook haalde hij de FNV naar Congreshotel Mooirivier om het ‘Akkoord van Dalfsen’ te smeden, waarmee de vakbeweging opnieuw vorm kreeg. Eén en ander leverde hem de 110e plaats op in de lijst van meest invloedrijke Nederlanders die de Volkskrant jaarlijks uitbrengt. “Ach ja, zo’n plaats op die lijst… Aan de ene kant geneer ik me er een beetje voor, maar aan de andere kant prikkelt het je ijdelheid ook wel weer.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.