han noten blikt terug op 2012 deel 1

Han Noten was dit jaar overal. Bij Pauw en Witteman om Diederik Samsom aan te bevelen als nieuwe PvdA-leider en bij de FNV om te helpen de nieuwe vakbeweging vorm te geven. Hij maakte zich sterk voor de verhoging van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol en wees en passant via NRC Handelsblad het kabinet-in-wording fijntjes op het probleem van de minderheid van VVD en PvdA in de Eerste Kamer. Ondertussen was het burgemeesterschap van de gemeente Dalfsen gewoon zijn voornaamste taak. In drie delen laat ‘theoreticus’ Noten zijn licht schijnen over de stand van de gemeente en het land. Vandaag deel 1.

“Eigenlijk houd ik niet zo van terugblikken, want ik kijk liever vooruit,” zo begint Noten (54). “Maar voor de gemeente Dalfsen kun je zeggen dat het een jaar was waarin heel veel is losgekomen. Deze week worden bijvoorbeeld de uitkijktoren aan de Vecht, de pleisterplaats bij de Stokte en landschapspark Vechtvliet geopend. Daarnaast zijn we natuurlijk bezig met het Waterfront, waar volop gewerkt wordt. Er zit vaak heel veel tijd tussen idee en uitvoering van een project en juist wat betreft die uitvoering is er dit jaar heel veel gebeurd. Tegelijkertijd zijn we daarmee ook kwetsbaar, want we hebben écht te maken met de crisis. We kunnen bijvoorbeeld niet weten of het Waterfront ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt als we nu in ons hoofd hebben. Daarom gaan we stap voor stap. Zo ben ik nu bijvoorbeeld al blij dat de rommel van het oude gemeentehuis opgeruimd wordt.”

Andere samenleving

De crisis heeft volgens Noten ondertussen verstrekkende gevolgen. Zo ver zelfs dat we op weg zijn naar een ‘andere samenleving’. “Dat is heel betekenisvol en ook niet per se slecht. Mensen van mijn leeftijd zijn opgegroeid met het idee van voortdurende groei, maar dat is nu niet meer vanzelfsprekend. Nu moeten we weer echt keuzes maken en je ziet dat mensen daarbij steeds meer gaan voor echte kwaliteit.”

Een ontwikkeling die daarmee samenhangt is volgens de burgemeester dat steeds meer burgers zelf het heft in handen nemen en hun eigen leefomgeving vorm geven. “Waar de overheid zich terugtrekt zie je dat mensen elkaar weer opzoeken in nieuwe samenwerkingsvormen. Kijk maar naar Nieuwleusen Synergie en Duurzaam Hoonhorst. Dat zijn compleet nieuwe verbanden op een lager niveau in de samenleving. De afgelopen twintig jaar hebben we de samenleving veel te groot, afstandelijk en anoniem gemaakt. Nu gaan we terug naar kleinere verbanden. ‘Klein’ is in mijn ogen dan ook het grote thema van de komende jaren. Persoonlijk vind ik die ontwikkelingen ook veel interessanter dan wat er in Den Haag allemaal gebeurt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.