Home / archiefcentraal / eindejaarscolumn arno van dijk lichtpuntjes

eindejaarscolumn arno van dijk lichtpuntjes

Voor Vechtdalse vraagstukken worden steeds vaker Vechtdalse oplossingen gevonden. Internationale en lokale dimensies combineren steeds beter. Het meest zichtbaar was dat het afgelopen jaar in het energiedossier. De wind waait niet langer onbenut in de Tolhuislanden. Ook de vrije energie van zon en aarde worden nu veel beter ingezet. Veelbelovende plannen zijn gesmeed. Van de oprichting van lokale energiebedrijven in Dalfsen en Nieuwleusen tot omvorming van gebouwen naar energieneutraliteit.

Mensen in onze regio tonen aan dat zij gebaat zijn bij de omschakeling naar een meer circulaire economie. Het maakt de BV-Vechtdal robuuster met een hoger innovatiegehalte en meer werkgelegenheid. Ondernemerschap en daadkracht bleken essentiële randvoorwaarden om succes te boeken. Het eigenaarschap moet niet worden overgenomen maar bij mensen blijven die zich verantwoordelijk voelen en plannen waar willen en kunnen maken.

Een ander lichtpunt vormde het feit dat leider Wilders van de ondemocratische PVV afgelopen voorjaar besloot om eindelijk dan toch de stekker uit het kabinet Rutte te trekken. Vooral omdat hij zelf weigerde om fors te bezuinigen. Dat doen VVD en PvdA nu terecht alsnog en de PVV staat aan de zijlijn.

In Dalfsen werd het Millenniumplatform wegens gebrek aan middelen waardig opgeheven. Gelukkig laat onze regering ter compensatie meer internationale oriëntatie en erkenning van mensenrechten zien. Dat leidt tot de verbetering van de levens van vele miljoenen wereldburgers en internationale stabiliteit. Want echte vluchtelingen moeten in Nederland natuurlijk op bescherming kunnen rekenen. Dat vereist overigens wel een humaan doch streng toelatingsbeleid. Alle mensen worden immers vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Die mondiale solidariteit is ook goed voor de handel, zodat naast de dominee ook de koopman in ons tevreden kan zijn!

Ook in 2012 bleek meermalen dat mensen zich steeds minder van buitenaf regels en normen laten opleggen. Ze bepalen liever zelf op welke manier ze de kwaliteit van hun leven en omgeving verbeteren. Ze praten daar niet alleen over maar tonen ook ondernemerschap in vele initiatieven, variërend van plannen voor een Kulturhus met gezamenlijke programmering tot het organiseren van een kringloopwinkel zonder winstoogmerk. De grote herbezinning op de verzorgingsstaat krijgt zo een flinke duw in de goede richting.

Er gloort hoop. Het idee dat ieder mens een lichtpuntje kan zijn is een mooie Kerstgedachte. Als we echt willen dan kunnen we onze medemens echt blij maken of tot steun zijn. Lichtpuntjes, hoe klein ook, verjagen de ergste duisternis.

Arno van Dijk

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.