Home / archiefcentraal / duurzaamheid in 2012 ommerkanaal

duurzaamheid in 2012 ommerkanaal

“In 2011 hebben we heel veel voorbereid, en in 2012 gingen we over tot het uitvoeren. Het was voor ons een echt doe-jaar”, zegt Mario den Hoedt van Stichting Ommerkanaal. Zo heeft de stichting 720 panelen laten plaatsen bij 25 particulieren en twee agrariërs. “We genieten nu van de stroommeter die terugloopt.” Daarmee is het nog niet klaar. “In 2013 hopen we bij de landelijke overheid te bereiken dat iemand kan salderen op het dak van een ander. Dat is wettelijk nog niet toegestaan, maar het zou mooi zijn als iemand uit Ommen, die er zelf geen plek voor heeft, hier in Ommerkanaal een paneel kan plaatsen.”

“In 2012 is ook onze buurtauto aangekomen”, vervolgt Den Hoedt. “Mensen moeten officieel lid worden, de auto is dan een gezamenlijk bezit. Ieder lid kan de auto tegen kostprijs gebruiken.” Zo zou voor sommige mensen de tweede auto niet meer nodig zijn, en ook is de auto handig voor mensen die een auto zonder trekhaak hebben. “Ook denken we aan sociaal vervoer, ouderen naar het buurthuis brengen, en de peuterspeelzaal zou er gebruik van kunnen maken bij uitjes.” De auto rijdt op groen gas. “We hebben het idee gekregen om boeren groen gas te laten opwekken voor de auto. We zijn ook in gesprek met een transportondernemer, die, als het zover is, zijn vrachtwagens ook op het gas wil laten rijden. Misschien dat er in 2013 een pilot komt.”

In 2013 wil Ommerkanaal het vernieuwde buurthuis openen en volop inzetten op glasvezel. “Om ons heen zijn de kernen al voorzien of ermee bezig, en nu gaan we er met de Plaatselijk Belangen de schouders onder zetten. Het is door middel van glasvezel mogelijk om zorg dichterbij de mensen te brengen. Zo zouden ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, en via een cameraverbinding een afspraak maken met de huisarts, of in de gaten gehouden worden als het niet zo goed gaat. Zodat iemand bijvoorbeeld niet valt en dan blijft liggen tot de buren hem vinden. Glasvezel zou je sociale duurzaamheid kunnen noemen.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.