duurzaamheid in 2012 nieuwleusen

“In 2012 hebben we megaveel stappen gezet, wij hebben een succesvol jaar gehad”, vertelt Martin Luinstra van coöperatie Nieuwleusen Synergie. “Het hoogtepunt was toch wel de opening van de kringloopwinkel Deuroe Veuroe, die heel goed loopt. Men vindt het een mooie winkel, en daar zijn we trots op. Bovendien genereert het ook geld, wat we weer in de gemeenschap stoppen. Op die manier is het ook een kringloop.”

Ook het project met de schooltuinen bij De Zaaier is succesvol gebleken. “Het doel is de bewustwording van de kinderen. Dat zij leren dat groente niet uit een potje komt. Het is leuk en leerzaam. In de komende jaren willen we dit groter aanpakken, en misschien spullen uit de tuintjes verkopen.”

Vooruitblikkend op het nieuwe jaar, vertelt Luinstra over het glasvezelproject. “Van februari tot juni loopt de vraagbundeling, dan gaan we kijken of genoeg mensen een abonnement willen afsluiten. We hopen dat het lukt, dan zouden we al in het najaar kunnen beginnen met de aanleg van het netwerk. Het huidige internet is te traag voor bijvoorbeeld zorg op afstand en thuiswerken, het is moeilijk om met meer mensen op internet te zitten, en de koperen leidingen zijn al zo’n dertig tot veertig jaar oud. Dat moet je een keer vernieuwen. Met glasvezel kun je weer 25 jaar vooruit.”

Nieuwleusen Synergie wil graag helpen met het duurzamer maken van huizen. En dan niet alleen wat isoleren: “We gaan uit van een behoorlijke make-over. We kijken nu of we subsidie kunnen krijgen van de provincie. Wie weet kunnen we dan een totaalpakketje aanbieden.” Zowel het glasvezelnetwerk als de renovaties gebeuren in samenwerking met lokale bedrijven. “Voor het glasvezel gaan we tevens langdurig werklozen en de leerlingbouwplaats inzetten. We willen de lokale bedrijvigheid stimuleren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.