Vandaag: Hoonhorst
In Hoonhorst zijn in 2012 verschillende projecten geweest, maar volgens Antje Kingma, een van de initiatiefnemers van Duurzaam Hoonhorst 2050, er zijn er een paar die wat extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld het project met ROVA voor omgekeerde afvalinzameling, dat in korte tijd veel doelstellingen haalde. “Het project gaat ervan uit dat afval van waarde is, zoals plastics, papier en groenafval dat gratis aan de deur wordt opgehaald. Daar kun je dus gemakkelijk vanaf komen. Voor het afval waar je niets meer mee kunt, het restafval in de grijze container, betaal je voor het ophalen en je moet het zelf wegbrengen.” Er is in 2012 veel meer gft en plastic ingezameld dan verwacht, en wat restafval betreft is de langetermijndoelstelling voor de kern al gehaald. “In het buitengebied is er nog iets meer restafval, we gaan nu kijken hoe dat komt en of we er wat aan kunnen doen.”
Een relatief jong project is de dorpsdeelauto die 1 december groot geïntroduceerd werd. “Dat is een elektrische auto, waarvan iedereen die zich bij het landelijke Mywheels heeft aangemeld, gebruik kan maken. Mensen die geen auto, of geen tweede auto hebben, worden mobieler. Bovendien worden er duurzame kilometers gemaakt.” Later wordt een vrijwilligerspool gemaakt van mensen die dorpsgenoten met de auto kunnen vervoeren, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis.
“Naast de grotere projecten zijn er ook heel veel mensen die op hun eigen manier bijdragen”, benadrukt Kingma. “Denk aan de duofiets, het vogelhuisjesproject op de basisscholen of het planten van een meiboomhaag. Het draait allemaal om de mensen.” En dan, na een korte stilte: “En natuurlijk de rest van de wereld. Daarom zijn de kleine projecten net zo waardevol als de grote.”
“Volgend jaar is het laatste jaar dat we het geld van de prijs van de provincie kunnen gebruiken. Een deel van het geld is besteed aan projecten die geld genereren. Zoals de zonnepanelen die ook gehuurd kunnen worden, of de houtgestookte dorpsverwarming die voor volgend jaar op stapel staat.” Onderdeel van het kulturhus-project is de nieuwbouw voor de sportlocatie, met in de kelder een houtgestookte cv. Daarmee wordt de sportlocatie verwarmd en met een leidingnet andere gemeenschappelijke gebouwen zoals de school, de kerk en Kappers. “Het leuke is dat iedereen zijn snoeiafval kan inleveren bij Van Lenthe, die gaan het snipperen en drogen met compost. De helft is voor het bedrijf, de andere helft gaat de kachel in. De kosten voor de gebruikers worden lager, zodat zij meer geld aan activiteiten of het onderwijs kunnen besteden. Het Hoonhorster groen wordt dus door een Hoonhorster bedrijf verwerkt, voor de Hoonhorster samenleving. In alles een groen, gezond en gemeenschappelijk project.”