Home / archiefcentraal / dalfsenaren zien kansen woningmarkt

dalfsenaren zien kansen woningmarkt

Onder leiding van CDA-fractielid Janine Schiphorst-Kijk in de Vegte werden drie inleiders uitgedaagd om vanuit de eigen professie in te gaan op de actuele problemen op de woningmarkt. “Als dit kabinet de huurdersheffing doorzet, moet Vechthorst zo’n 2 miljoen per jaar afdragen. Dat betekent dat we geen extra nieuwe woningen meer zal kunnen realiseren, alleen nog vervanging van sloop. En dat betekent weer dat de drijvende kracht die woningcorporaties nog vormen onder de huidige nieuwbouwmarkt ook wegvalt!” Aan het woord is Willem Muijlwijk, directeur van Woonstichting Vechthorst. “We hebben zo’n 400 scheefwoners van de ruim 2000 huurders. Omdat voor bestaande huurders een maximum huurverhoging geldt, gaan de nieuwe huurders de prijs betalen voor dit overheidsbeleid. De oplossing moet dan worden gezocht in het goedkoper bouwen door prijsafspraken te maken met de gemeente.”

Ook Gerben ten Broeke, mede-eigenaar van Ten Broeke Makelaardij en Assurantiën heeft behoefte afspraken met de gemeente: “Een ruime kaveluitgifte door de gemeente veroorzaakt druk op de bestaande markt. Daar komt bij dat de grondprijzen laag zijn in vergelijking met de huidige prijzen van bestaande woningen. Je kunt goedkoper bouwen dan kopen. Het lokale startersbeleid stimuleert doorstroming te weinig. De regeling zou zich meer moeten richten op de (ver-)koop van bestaande woningen. Starters kunnen zo de markt weer op gang brengen.”

Theo Logtenberg, woordvoerder ‘wonen’ CDA-fractie lichtte toe dat het actuele woonbeleid van de gemeente Dalfsen meer gericht is op het faciliteren van de inwoners met de starterslening en duurzaamheidslening als voorbeelden. “We zien dat de doorgevoerde versobering van de startersregeling averechts werkt. In de huidige markt moeten we gemeentelijke reserves juist inzetten om de starterslening ook toegankelijk te maken voor de bestaande woningen en eventueel het maximum te verhogen. Daarmee krijgen we de verkoop van bestaande woningen weer op gang. De middeninkomens krijgen zo weer kansen op de nieuwbouwmarkt.”

Ook andere initiatieven om de markt in beweging te krijgen, werd uitgebreid besproken. Bijvoorbeeld het initiatief ‘Wonen 4.0’. De heren Muijlwijk en Ten Broeke lichtten dit initiatief van vier belangrijke marktpartijen (Vereniging Eigen Huis, huurdersorganisatie Woonbond, de koepel van woningcorporaties Aedes en enkele makelaarsorganisaties) toe. Doel is het vertrouwen terug te krijgen op de woningmarkt en een soepele, efficiënt werkende woonmarkt. Bijvoorbeeld met een natuurlijker overgang van huren naar koop. Het zijn voorstellen vanuit verschillende disciplines, het afschaffen van alle subsidiëring en het afbouwen van fiscale voordelen over een periode van 30 jaren.

Lees ook

VVD wil einde aan overlast op Vechtdallijn

OMMEN – Intimidatie, spugen, geweld en ander ongewenst gedrag. Al jaren is het schering en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.