column arno van dijk te woon

De slecht lopende woningmarkt is buitengewoon belemmerend. Aflossen als voorwaarde om belastingaftrek te krijgen en verlaging van de overdrachtsbelasting (of de ”verhuisboete”) waren eerste stappen om er weer beweging in te krijgen. Reikhalzend keken we uit naar een verdergaand kordaat optreden van Rutte II.

En wat blijkt? Woningcorporaties krijgen een fikse verhuurdersheffing opgelegd! Een aan het Rijk af te dragen nieuwe belasting per woning. Dat betekent natuurlijk een enorme klap. Er is dan veel minder geld om huizen te bouwen, dat blijkt nu al. Het lijkt erop dat het kabinet zich in alle haast heeft vergist. Want corporaties zijn ook belangrijke partijen bij het vernieuwen en verbeteren van de woningvoorraad. Die activiteiten komen in gevaar en dat vormt een regelrechte bedreiging voor leefbaarheid en werkgelegenheid.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Nee! Er zijn gelukkig ook kansen. De sociale huursector is gewoonweg te groot. Brussel, maar vooral Den Haag hebben nu beiden duidelijke grenzen aangegeven voor de doelgroep. Ongeveer 1 op de 5 hurende huishoudens heeft een gezamenlijk inkomen dat aanzienlijk boven die grens ligt. Kortom: de sociale huursector moet krimpen. Een half miljoen huurwoningen komen op de markt. Wie gaan die woningen dan kopen zult u zich afvragen. Veel van de huidige bewoners van die huurwoningen behoren tot de middeninkomens (33.000 tot 50.000 euro). Als zij hun woning zouden willen kopen dan lukt dat vaak (net) niet.

Daar ligt een kans: groepen huurders kopen in coöperatieve vorm de woningen en ieder krijgt zijn deel te woon. De coöperatie is een beproefde vorm waarbij mensen met een gemeenschappelijk belang de krachten bundelen en gezamenlijk wel financiering kunnen realiseren. Een belangrijke middengroep die nu huurt, zou op die manier collectief kunnen kopen en daar op termijn de vruchten van kunnen plukken in de vorm van eigen woningbezit en zeggenschap. Zo wordt het belang van de bewoner weer vooropgesteld, zoals het hoort. En: de corporaties worden weer volledig dienstbaar aan huurders met een smalle beurs.

Rutte wil vast nog wel een keer zijn flexibiliteit tonen bij de invoering van de verhuurdersheffing. Gelukkig is dat een eigenschap die hij al heeft aangetoond te bezitten.

Arno van Dijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.