37e bukkumtoernooi in de trefkoele

Nog maar een paar dagen en dan is het weer zover, het traditionele Bukkumtoernooi op oudejaarsdag. Het altijd goed bezochte toernooi in de Trefkoele wordt dit jaar al voor de 37e keer gehouden.

Eigenlijk is er niet veel veranderd sinds de eerste jaargang. Op oudejaarsdag verzamelen zich een kleine tweehonderd man om de laatste dag van het jaar samen sportief door te brengen. Ging het de voorgaande vijfendertig edities in vier poules van vier teams, twee jaar geleden kwam daar zelfs nog een poule van vier bij. Het dagelijks bestuur heeft zelfs een wachtlijst op moeten stellen voor maar liefst vijf teams. Zij zullen nog even geduld moeten opbrengen om aan dit toernooi te mogen deelnemen.

Hoewel de hoofdprijs aantrekkingskracht heeft op de deelnemende teams, is meedoen eigenlijk veel belangrijk dan winnen. De titels van de overige prijzen verraden dat sportiviteit hoog in het vaandel staat. Zo is er de prijs van Ere-bukkum, ‘slechtste speler’ en de ludieke prijs die in 2010 is toegevoegd, de ‘Ik ben er wel, maar dat doe ik hier eigenlijk bokaal’. De prijs voor diegene die er wel is maar geen enkele bijdrage levert aan het toernooi. Het team dat wel voor de overwinning gaat en die binnenhaalt, mag een heel jaar een prachtige melkbus op zijn schouw zetten. In 2011 was het team De Achterhoek de gelukkige.

Het toernooi begint op oudejaarsdag om 10.00 uur, maar de koffie staat al klaar om 9.15 uur. De prijsuitreikingen zijn dan ’s middags rond de klok van vieren. Maar bij het evenement hoor ook nog de traditie Day before Bukkum. Dat begint op 30 december om 12.00 uur. Dan wordt de traditionele fietstocht door het omliggende natuurgebied gehouden. Het bestuur nodigt iedereen uit om ook hier aan mee te doen. De Bukkummers verzamelen dan bij Het Oude Station.

Informatie over het evenement is te vinden op www.bukkum.nl, gemaakt door medeoprichter Willem Hendriksen. Sinds vorig jaar is het evenement ook te volgen via @bukkum1 op Twitter.