vrienden reageren op bezwaren

“Wij zijn blij dat de VVD ons uitdaagt onze motieven voor de bezwaarschriften duidelijk naar voren te brengen. Immers wij hebben hiermee niet op het oog om partijen te pesten of om bedrijven in de problemen te brengen , maar om het beste voor de kern van Ommen te zoeken. Want het bestemmingsplan Westflank is gebaseerd op een aantal achterhaalde of onrealistische uitgangspunten.

Om te beginnen hebben de Vrienden steeds aangegeven dat een bioscoop in het Marktgebouw geen zinnige optie is. De reactie van de gemeente was steeds dat zoiets het risico van de projectontwikkelaar is. Bij het indienen van de nieuwe plannen blijkt dus niets minder waar te zijn: het risico wordt gewoon afgewenteld op Ommen door er een bestemming detailhandel voor aan te vragen. Het heeft er daardoor alle schijn van dat de belangen van de projectontwikkelaar de leidraad vormen voor het beleid van de gemeente Ommen. Als u de inwoners van Ommen nu eens werkelijk geraadpleegd zou hebben, dan zou waarschijnlijk de overgrote meerderheid gezegd hebben: pak als eerste die lelijke plek van de oude Aldi en apotheek aan. Dan was u waarschijnlijk ook al lang aan het bouwen geweest. Maar nee, de financiële belangen van de projectontwikkelaar bepalen kennelijk de volgorde van de plannen. Bovendien gedraagt deze projectontwikkelaar zich als een verwend kind dat steeds de grenzen opzoekt, maar helaas lijkt de gemeente Ommen die niet te stellen. Ondanks het reeds vastgestelde bestemmingsplan en ondanks de grote weerstand van een groot deel van de burgers tegen de omvang van het Marktgebouw, wordt nu om een nog groter gebouw gevraagd. Bij het gebouw aan de kop van de Varsenerstraat wordt zelfs zoveel meer oppervlakte gevraagd dat het College van B&W zijn eigen bevoegdheden heeft overschreden.

De verwijzing naar het belang van de Ommer middenstand vinden wij boeiend. In 2008 was de leegstand in het Centrum 1.200 m2 , dwz ca 10 % van de beschikbare oppervlakte. Die leegstand is inmiddels opgelopen tot ca 5.000 m2 .De voorstellen van de projectontwikkelaar, gesteund door het College van B&W komen erop neer dat er nog eens 4.000 m2 aan toegevoegd wordt. Waar wilt u al deze detailhandel vandaan halen? Immers niet alleen de economische omstandigheden werken (tijdelijk) tegen, maar ook de handel via internet werkt (structureel) tegen. Dus de vulling van deze nieuwbouw zal wel uit het bestaande Centrum moeten komen, waardoor de kwaliteit hiervan nog verder achteruit gaat. En de leegstand loopt dan op tot zo’n 40% van de beschikbare winkelruimte. Hier lijken korte termijn overwegingen voor de VVD veel belangrijker dan de structurele nadelen op langere termijn. En met dit laatste laat men de detailhandel en de burgerij van Ommen dan maar in de kou staan.

Dat de Markt en het 11 Aprilplein zo’n bouwput lijken, is niet aan de Vrienden toe te rekenen: waarom spreekt u het college en de Raad niet aan? Waarom moesten al die bomen zo nodig direct gekapt worden, terwijl er voor het marktgebouw nog geen bouwvergunning was afgegeven en de andere 2 bouwvergunningen nog in procedure waren? Terwijl er zelfs nog een procedure voor de wijziging van het bestemmingsplan gestart moest worden. Hier lijkt opnieuw sprake van overmoed van het College.

Kortom de Vrienden zijn beslist niet tegen het bouwen. Maar begin dan eens met de prioriteit zoals die ook bij de bevolking leeft. Begin met de oude Aldi en Apotheek locatie en met een meer bescheiden marktgebouw gebaseerd op de historische omvang, waarin ook de gemeente zijn publieksfuncties weer zou kunnen vestigen. En waarbij de muziekkoepel kan blijven staan.

Misschien moet de VVD wel tot inkeer komen en meer luisteren naar de burgers en minder naar projectontwikkelaars en makelaars. En wij hopen dat u zich verder gaat verdiepen in een wat langere termijnvisie op de ontwikkeling van de detailhandel/middenstand in het Centrum van Ommen, waar de huren te hoog zijn. Wees blij dat er nog niet gebouwd is, zodat er nog geen onomkeerbare activiteiten zijn geweest (afgezien van de bomenkap). Daardoor wint u tijd om zich nog eens te bezinnen op de (on)houdbaarheid van een aantal essentiële uitgangspunten van het bestemmingsplan Westflank.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.