Home / archiefcentraal / uit het gemeentehuis gemeenteraadslid

uit het gemeentehuis gemeenteraadslid

Liesbeth Spies, demissionair minister van Binnenlandse Zaken, zei in Binnenlands Bestuur eind oktober 2012: “Het decentrale bestuur vormt geen afspiegeling van de samenleving. Dat moet beter. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht zijn politieke partijen als eerste aan zet om bijvoorbeeld

meer vrouwen, allochtonen en meer lager opgeleiden kandidaten aan te trekken en klaar te stomen voor

een volksvertegenwoordigende functie vanaf 2014”.

Raadslid worden wat voor u?

Bent u een mondige burger? Heeft u uw mening altijd klaar en vindt u het leuk om onderwerpen te bespreken met anderen? Voelt u zich altijd betrokken bij veranderingen in uw leefomgeving? Bijvoorbeeld de bibliotheek die gesloten wordt of het nieuwe Kulturhus dat in uw dorp komt. Dan bent u waarschijnlijk erg geschikt om raadslid te worden.

Eisen

Om tot raadslid te worden gekozen, moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. U moet achttien jaar of ouder zijn en niet uitgesloten van het kiesrecht. Wenst u als raadslid te worden geïnstalleerd dan moet u wonen in de gemeente waar u raadslid wordt. Het is in Nederland ook voor mensen met een andere nationaliteit dan de Nederlandse mogelijk deel uit te maken van een gemeenteraad. In dat geval moet u minstens vijf jaar achter elkaar in Nederland hebben gewoond. Er zijn functies die niet verenigbaar zijn. Zo kunt u bijvoorbeeld niet tegelijk ambtenaar en raadslid van dezelfde gemeente zijn.

Wat kunt u doen?

U wordt lid van een lokale of landelijke politieke partij. U neemt contact op met de lokale afdeling van

deze politieke partij. U draagt zichzelf voor als kandidaat, zodat u op de kieslijst geplaatst kan worden.

Iedere partij heeft zijn eigen methode voor het vaststellen van de kieslijst en het bepalen van de volgorde.

Dit kunt u navragen en u dus voorbereiden. Hoe hoger u op de kieslijst staat, des te groter is de kans dat

u direct wordt gekozen als raadslid. Een kieslijst heeft namelijk verkiesbare en onverkiesbare plaatsen. Daarnaast kunt uiteraard ook uw eigen partij oprichten en op die wijze proberen raadslid te worden. Meer informatie hierover kunt u op het Web vinden, bijvoorbeeld via www.raadslid.nu. Ook kunt u contact

opnemen met uw raadsgriffier mevrouw N.A. IJnema voor een oriënterend gesprek via n.ijnema@dalfsen.nl of via telefoonnummer (0529) 48 82 30.

Nancy IJnema

Raadsgriffier

n.ijnema@dalfsen.nl

Lees ook

Politie heeft winkeldief in Dalfsen na achtervolging te pakken

DALFSEN – In Dalfsen is een winkeldief dinsdagmiddag al snel in zijn kraag gevat. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.