spijkerschrift vertwijfeling door verdeeldheid

In het dorp waar ik woon heerst al sinds jaren heugenis een soort van verdeeldheid. Er bestaat een Dorp-Zuid en een Dorp-Noord. Verbonden met een doorgaande weg. En dat bestaat al heel lang, zolang als ik me kan herinneren. De verdeeldheid zit ‘m niet zozeer onder de bewoners, als wel onder de ondernemers. Alhoewel er bewoners zijn die stug volhouden dat de ene kern niet bij de andere hoort. Van oorsprong dan, van vroeger. En blijven dan steevast de oude benamingen gebruiken.

Zolang het daar bij blijft is het niet erg, maar als onpartijdige bewoner van het dorp wordt je er wel ongevraagd bij betrokken als na jaren van gesleep de markt een vaste locatie krijgt. Op de verkeerde plek dus. Want de een zag deze graag in Noord en de ander liever in Zuid. Er werd toen hard getrokken aan de jassen van de markthandelaren, waarvan ik weet dat zij graag een vast honk hadden, waar zou hun een zorg zijn. En ik begreep niet waarom daar zo moeilijk over gedaan werd. Totdat mij ter oren kwam dat de ene kern bang was inkomsten te missen en dat de ander vond dat zij een veel betere locatie hadden. En zo gaat dit met alles. De een organiseert een Internationale feestweek en de ander een kerstmarkt. De een doet een actie zo, en de ander doet een actie zus. Ieders in zijn eigen gewest. Bewoners lopen van hot naar her. En dat alles in één dorp.

Voor de nieuwkomers – http://www.jijenoverijssel.nl/project/16/inzending/110/de-bijna-slag-van-nieuwleusen]import in de volksmond – is dit nogal eens verwarrend, want het gesteggel is niet direct zichtbaar, dat weet je alleen als je er geboren en getogen bent. Inmiddels ben ik van de generatie die hier niet zo zwaar aan tilt en rustig de boodschappen doet in beide kernen. Maar ik ken verhalen dat dat niet voor iedereen geldt. Die trouw blijven aan hun kern.

Mijn kinderen zijn hier niet van bewust, voor hun is het gewoon hun dorp zonder scheidslijn. Ik begrijp daarmee niet dat er mensen zijn die denken dat ons dorp zich met trots mag onderscheiden hierin: een twee kernenbeleid. Deze verdeeldheid vind ik als bewoner lastig en behoorlijk achterhaald. Ik hoop daarom dat de kernen gaan samensmelten met importwinkeliers, zodat er een hereniging ontstaat.

Nu schertst mijn verbazing dat er onlangs bewegwijzeringsborden zijn geplaatst in verband met een nieuwe doorgang van een jonge wijk in het dorp met als aanduiding: Dorp-Midden. Wie dit bedacht heeft weet ik niet. De gedachtegoed is wellicht sportief, het middengebied verbindt Noord en Zuid door middel van de sportvelden en dito verenigingen. Als in sport verbroedering. Maar of dit de oplossing is? Daar is al menig voetballetje over getrapt. Op het veld of in het dorp, het zal waarschijnlijk wel een derby blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.