Home / archiefcentraal / spijkerschrift halve waarheid gedeelde smart

spijkerschrift halve waarheid gedeelde smart

Ik ben kennelijk een liegbeest, en een hele goeie want zelf merk ik er helemaal niets van. “Want,” vertellen de speakertjes van mijn rode gebakkie, “Moeders liegen vaker dan politici en dat doen zij gemiddeld twintigmaal per dag. Is gebleken na een [ url= http://www.telegraaf.nl/vrouw/ouder_kind/12934858/__Mama_s_liegen_twintig_keer_per_dag__.html]onderzoek[/url] door een vitaminefabrikant.” Wat een onzin dacht ik nog. Liegen doe je tegen jezelf en de waarheid is dat ik dàt mijn spruiten probeer duidelijk te maken. Want alleen de leugenaar zelf weet hoe de werkelijkheid in elkaar steekt. Toch?

Maar helemaal lekker zit die uitspraak mij niet, ik hou niet van liegen – doe als het even kan er niet aan – heb er een flinke hekel aan. Maar wat als je speelt met de waarheid, noem je dat liegen, of een leugentje om bestwil? In mijn gedachten hoor ik zachtjes wat belletjes rinkelen. Weet je nog, nog, nog? En toen, toen, toen, echoën kleine fluisterende vederlichte liegbeestjes.

Het was in een slaapkamer dat ik meldde dat er een dag komt dat stofdeeltjes haar ziek zullen maken wanneer niet a la minuut haar kamer werd opgeruimd. En tegen de ander dat er wratten in de mond komen als niet per direct het duimen stopte. Of ze de deuren achter hun konten dicht willen doen, wilden ze mij een bronchitis doen voorkomen.

En toch vind ik dat ik hiermee niet echt lieg. Eigenlijk is het gewoon waar in mijn beleving, behalve dat van de wratten dan, maar het duimen is gestopt. Want het gaat niet zozeer om wat ik zeg, maar om het resultaat die ik er mee wil behalen.

Dat ouders liegen tegen kinderen kan ik best begrijpen. Het is best frustrerend te ontdekken hoe kinderkamers binnen no-time weer exploderen, en beugels plaatsen heeft alleen zin als deze tijdens het proces ook de kans krijgen om hun werk te doen. Dus weg met die duim. En die bronchitis krijg ik toch ieder jaar, heb alleen geen zin om zelf al die deuren dicht te doen. En zo zijn nog wel veel meer leugentjes voor mijn eigen bestwil op te noemen. Want in het onderzoek komt naar voren dat het de vrouw is die thuis vaak de kar trekt, en ik geef liever voorkeur aan een vijfspan. Als dat via een halve waarheid moet, dan is dat maar zo.

Lees ook

Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.