saxenburgh groep krijgt certificaat veilig werken

Binnen de Saxenburgh Groep staat veiligheid hoog in het vaandel. De organisatie doet veel inspanningen voor de veiligheid van cliënten en bezoekers, maar ook voor de veiligheid van de eigen medewerkers. Dit is in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn medewerkers van het beleidsprogramma Veilige Publieke Taak bijgepraat over de aanpak in deze regio. Daarnaast ontving de organisatie onlangs het certificaat ‘Dit is een Veilige Zorg Ziekenhuis’ van de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen.

René Aarsen, Arbo-adviseur van de afdeling HRM van de Saxenburgh Groep licht toe: “Natuurlijk is de veiligheid van medewerkers een belangrijk item binnen HRM, maar we kijken binnen de Saxenburgh Groep verder. In toenemende mate krijgen ziekenhuizen en zorginstellingen te maken met agressie. En dan blijft het echt niet alleen bij verbale agressie, maar ook fysieke agressie en vandalisme. Dat heeft zijn weerslag op onze medewerkers.”

No-nonsense

Sinds 2010 is binnen de Saxenburgh Groep een Adviescommissie Agressie & Onveiligheid actief, waarvan Aarsen voorzitter is. “De kracht van deze commissie is, dat de leden uit alle geledingen van onze organisatie komen. De commissie registreert, evalueert, adviseert en formuleert verbetervoorstellen om agressie-incidenten te reduceren of te voorkomen. Een no-nonsense aanpak die effect heeft en waarvoor we uit alle hoeken van Nederland veel waardering krijgen.” Zo zijn er over en weer bezoeken afgelegd tussen het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Saxenburgh Groep in het kader van het landelijke beleidsprogramma Veilige Publieke Taak (VPT) “De mensen van VPT zijn zeer geïnteresseerd in hoe wij in onze regio omgaan met de aanpak van agressie. Vooral de korte lijnen met de politie en onze houding om als werkgever achter onze mensen te gaan staan vallen daarbij op.” Agressie wordt in de Saxenburgh Groep niet getolereerd. “Als patiënten, cliënten of bezoekers zich fors misdragen dan spreken wij hen daarop aan of krijgen een ‘gele kaart’. Deze waarschuwing in de vorm van een brief wordt uitgereikt namens de Raad van Bestuur,” zegt René Aarsen.

‘Nieuwe categorie’

De aanpak van agressie beperkt zich binnen de Saxenburgh Groep niet alleen tot medewerkers met een publieke taak (VPT), maar strekt zich ook uit naar de ouderenzorg. René Aarsen geeft aan: “Je ziet steeds meer een verschuiving van psychiatrisch (GGZ) geïndiceerde bewoners naar de reguliere verpleeg- en verzorgingshuizen. Bij deze ‘nieuwe’ categorie is veelal sprake van psychiatrische ziektebeelden en/of een combinatie van psychogeriatrische ziekten. De incidenten die gemeld worden zijn in dit geval vaak ook forser, zoals stompen, trappen of schoppen en het gedrag is vaak onberekenbaar. Dit gedrag kan zich richten tegen medewerkers, maar ook bewoners. In tegenstelling tot de eerder genoemde publieke agressie spreken we hier over een totaal andere vorm van agressie die om een heel andere aanpak vraagt.”

Scholing

Deze ontwikkeling vraagt de komende jaren om een brede benadering volgens Aarsen. De Saxenburgh Groep investeert daarom veel tijd in scholing van medewerkers. Daarnaast bestaat er inmiddels structurele samenwerking met Dimence, die vanuit haar expertise ondersteuning biedt.

Steentje bijdragen

“Met enige regelmaat krijgen wij verzoeken om over onze aanpak te vertellen. Vorig jaar stonden we in de Grolsch Veste op een bijeenkomst van Veilige Publieke Taak en begin deze maand waren we op verzoek van het Expertisecentrum van VPT in Amersfoort op een landelijke beurs om ons verhaal te doen. Ook hebben we een presentatie gegeven tijdens workshops van ‘Veilige Zorg’ in samenwerking met de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ)”, vertelt René Aarsen. Hier kreeg de Saxenburgh Groep het certificaat ‘Dit is een Veilige Zorg Ziekenhuis’. “Wij zijn als afdeling HRM best wel trots dat wij een steentje mogen bijdragen aan de veiligheid van al onze medewerkers en die van onze cliënten en bezoekers en dat wij een voorbeeld mogen zijn voor anderen.”

De Raad van Bestuur van de Saxenburgh Groep is blij met de aanpak en werkwijze om agressie te bestrijden. “Uiteraard willen we een veilige omgeving creëren voor onze patiënten en medewerkers,” zegt Pauline Terwijn van de Raad van Bestuur. “Maar dat is eenvoudiger op te schrijven dan uit te voeren. Door de korte lijnen die er binnen de Saxenburgh Groep zijn slagen we hierin echter bijzonder goed. Een pluim voor de Adviescommissie die dit, met veel succes zo blijkt, handen en voeten geeft binnen onze organisatie,” besluit ze met enige trots.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.