Home / archiefcentraal / nooit getwijfeld over overname bedrijf

nooit getwijfeld over overname bedrijf

“Bij ons is er nooit discussie over geweest,” zegt Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert.

Accountantskantoor en bedrijfsadviseurs Flynth in Dalfsen heeft bijna alleen maar familiebedrijven als klant, vertelt vestigingsleider Johnny Blankvoort. Of de landelijke trend ook zichtbaar is in het Vechtdal, vindt hij lastig te zeggen. “Duidelijk is wel dat het niet meer zo vanzelfsprekend is als vroeger dat je hetzelfde beroep gaat uitoefenen als je ouders. En een kenmerk van een familiebedrijf is dat je alle uren die je erin steekt, vaak lang niet allemaal uitbetaald ziet. Als je dan naar de winst kijkt, kom je er mager vanaf. Er moet dan echt liefhebberij mee gepaard gaan.”

Te koop

Een bedrijf uit de regio waarvan de eigenaars anoniem willen blijven, kan geen familie-opvolging voor hun bedrijf vinden. Dat is de reden dat ze het bedrijf in de stille verkoop hebben gezet. Hier nemen ze wel de tijd voor, ze vinden het namelijk belangrijk dat het bedrijf, dat al generaties in de familie is, wordt voortgezet. “We zullen doorzetten tot er een goed opvolger komt, dat mag nog wel een jaar of zes, zeven duren.” Johnny Blankvoort zegt dat je dit wel vaker ziet: “Wat de generaties voor jou hebben opgebouwd, blijft belangrijk. Soms wordt het dan aan een andere partij verkocht omdat de eigenaren het prachtig vinden dat het bedrijf dan blijft bestaan.”

Bij Handelshuis Schuttert is er nooit een probleem geweest wat betreft opvolging. “Het is altijd al bekend geweest dat ik het bedrijf zou overnemen; al op de lagere school”, zegt Jan Schuttert, de derde generatie op het bedrijf. “Ik wilde boer worden, en dat was mijn vader. Varkenshandelaar kwam er later bij. Ik heb nooit één moment van twijfel gehad. Er is eigenlijk ook nooit over gepraat, er is geen discussie over geweest. Ik kom uit een gezin van vier, maar mijn broer en zus hebben een universitaire opleiding gedaan, hadden een goede baan en overname was niet aan de orde.”

Jan ging bij zijn vader in de maatschap, waarbij hij de ruimte kreeg om zelf dingen te ontdekken. “Hij trok zich geleidelijk aan terug, ik nam steeds meer taken van hem over. Maar toen mijn vader onverwacht overleed toen ik 29 was, heb ik het bedrijf heel plotseling overgenomen.” Ook al is dit inmiddels bijna 23 jaar geleden, bepaalde dingen heeft Jan van zijn vader overgenomen. “Dingen als je afspraken nakomen en eerlijk zijn, dat heb ik van mijn vader geleerd. En hoe je handel moet drijven, dat is me met de paplepel ingegoten. Dat heeft mij wel gevormd.”

Continuïteit

Inmiddels heeft de volgende generatie zich aangediend: Hendrik Jan Schuttert (22) werkt al drie jaar op de Driehoekhoeve, ook onderdeel van het Schuttert-imperium. Daar is Jan blij mee: “Het belangrijkste binnen een familiebedrijf is continuïteit. Dat is belangrijker dan winst op korte termijn.” Ook Hendrik Jan had geen twijfels over het overnemen van het familiebedrijf. “Ik ben actief in de paardenwereld, dat is iets wat ik heel graag doe. Ik wil daarmee verder. De Driehoekhoeve is nu nog eigendom van mijn ouders, maar ik ga het wel proberen over te nemen. Dat is het doel. In 2008 hebben we de nieuwe stal gebouwd met het idee dat ik het ga overnemen.” Of er opvolging voor de varkenshandel, de varkenshouderij en de akkerbouw is, is nog moeilijk te zeggen. Johan en Frank Schuttert, de broers van Hendrik Jan, hebben nog een paar jaar studie voor de boeg.

Zoals het er nu uitziet, zal Hendrik Jan vanaf 2013 beetje bij beetje de Driehoekhoeve overnemen. En zoals Jan zelf in het begin steeds meer verantwoordelijkheden kreeg, zo gaat het ook bij Hendrik Jan. “Dat zal in fases gaan. Nu werk ik met paarden die het eigendom van mijn ouders zijn. Straks zal ik bijvoorbeeld ook werken met paarden die ik zelf koop. Als je er zelf geld in steekt, word je vanzelf verantwoordelijker. Al ligt de eindverantwoordelijkheid dan nog wel bij mijn vader. Ik word best vrij gelaten, er gaat ook wel eens iets fout. Daar leer je van. Maar grotere beslissingen maak ik samen met mijn vader.”

Lees ook

Lifeline van Serious Request onthaald in Ommen

OMMEN – De dj’s van 3FM zijn maandag onthaald in Ommen. Ze trekken met hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.